Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

III. Економічна і соціальна географія світу



Сучасна політична карта світу. Етапи формування політичної карти світу. Типологія країн. Пока­зники, що визначають рівень економічного розвитку країни. Форми правління і адміністративно-територіального устрою країн. Місце України в цьому процесі. Сучасна політична карта Європи, Азії, Аф­рики, Америки.

Географія світових природних ресурсів. Світові природні ресурси. Географія світових природних ресурсів: мінеральних, земельних, лісових, водних, рекреаційних. Світового океану. Ресурсозабезпеченість і рссурсозберігання.

Географія населення світу. Чисельність населення світу і його динаміка. Природний рух населен­ня та його відтворення. Демографічна політика. Статевий та віковий склад населення. Етнічний (національ­ний) склад населення. Найчисленніші народи і мовні сім'ї. Релігії народів світу. Нерівномірність розміщен­ня населення на Землі. Урбанізація та її проблеми. Міське і сільське населення світу. Міграційні процеси. Трудові ресурси та зайнятість населення в різних сферах господарства країн та регіонів світу.

Світове господарство. Поняття про світове господарство і етапи його формування. Чинники і принципи розміщення. Світове господарство в період НТР, основні риси НТР. Вплив НТР на галузеву стру-

ктуру та розміщення виробництва.

Географія промисловості світу. Структура промисловості. Світова паливно-енергетична система. Географія вугільної, нафтової і газової промисловості. Електроенергетика світу. Чорна і кольорова металур­гія, основні райони розвитку і розміщення цих галузей. Машинобудування, його структура і географія осно­вних галузей. Хімічна промисловість.

Географія сільського господарства. Галузева структура. Особливості розміщення галузей рослин­ництва і тваринництва.

Географія транспорту. Значення і місце в світовому господарстві, розвиток та розміщення найваж­ливіших видів транспорту: залізничного, автомобільного, морського.

Зовнішні економічні зв'язки. Суть та основні форми економічного співробітництва. Міжнародний туризм та його різновиди.

Міжнародний географічний поділ праці. Поняття про міжнародний географічний поділ праці та його особливості. Спеціалізація і кооперування, інтеграція країн світу.

Глобальні проблеми людства. Виникнення і суть глобальних проблем людства. Найважливіші проблеми сучасності: демографічна, екологічна, енергетична, продовольча, війни і миру, освоєння ресурсів Світового океану та шляхи їх вирішення.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...