Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пункція черевної порожнини



Показання. Аспірація вмісту черевної порожнини, накладання пневмоперитонеума з діагностичною метою (патологія діафрагми), видалення асцитичної рідини, введення лікарських речовин.

Техніка. Прокол передньої стінки черевної порожнини при асциті звичайно проводиться по срединій лінії на середині відстані між пупком і лобком.

Хворий сидить на стільці зі спинкою, чи в ліжку. Сечовий міхур перед маніпуляцією слід опорожнити, щоб його не поранити. На коліна хворого кладуть клейону, в ногах ставлять великий таз чи відро для рідини, яку випускають.

Шкіру в області проколу обробляють спиртом чи 5% розчином йоду і знеболюють 0,5% розчином новокаїну (10-20 мл.).

При відсутності рідини в черевній порожнині пункцію проводять в положені хворого лежачи на спині в місцях, які визначаються різними авторами по різному. Частіше це область пупка. Ми рекомендуємо проводити пункцію в клубовій області на рівні передніх верхніх остей клубової кістки. Перед пункцією необхідно пальцями відтягнути шкіру з підлеглими тканинами догори, потім необхідно зробити ін"єкцію біля основи цього валіка. Голка повинна бути надіта на шприц, заповнений 0,25% розчином новокаіну, який вводиться при повільному просуванні голки. Проходження голкою парієтальної очеревини часто супроводжується болем та відчуттям провалу голки в порожнину. Якщо в черевній порожнині знаходиться рідина, остання зараз же починає виділятися, якщо рідини немає, то необхідно, просуваючи голку, весь час вводити 0,25- 0,5% розчин новокаіну.

При накладанні пневмоперитонеума, перкусією живота хворого встановлюють наявність тимпанічного звуку, відсутність печікової тупості. При необхідності через голку в черевну порожнину можна ввести катетер.

Протипоказання. Спаєчний процес, рубці (в місці проколу), метеоризм при відсутності асциту.

Можливі ускладнення. Пошкодження кишок. При підозрі на дане ускладнення перша допомога полягає у введені антибіотиків через голку та внутришньом"язово. Необхідний спокій, нагляд за хворим. Контроль за аналізом крові в динаміці.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...