Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1. Визначитися з основними об'єктами моделі, виходячи із проблематики завдання



1. Визначитися з основними об'єктами моделі, виходячи із проблематики завдання.

2. Створити новий файл моделі.

3. Визначити та створити класи, атрибути та асоціації

4. Перевірити коректність створеної OOM.

Методичні вказівки

Діаграма класів (Class Diagram) - статична структурна діаграма, що описує структуру системи, вона демонструє класи системи, їх атрибути, методи і залежності між класами.

Діаграми класів є відправною точкою процесу розробки. Вони допомагають при аналізі, даючи аналітику спілкуватися з клієнтом в «звичних» йому термінах і стимулюючи процес виявлення важливих деталей у проблемі, яку потрібно вирішити.

Клас - це категорія або група речей, яка має подібні атрибути та загальні властивості. Атрибути описують перелік значень, в рамках яких вказуються властивості об'єктів цього класу. Операція - це те, що може виконувати клас, або те, що ви можете виконувати над даними класом.

Імена класів найчастіше включають кілька слів. Кожне слово в імені класу починається з великої літери, пробіли між словами відсутні. Імена атрибутів і операцій будуються за тими ж правилами, але перша буква є рядковою.

Створення діаграми класів Class Diagram

Виберіть File> New Model, щоб відкрити діалогове моделі. Виберіть тип моделі ObjectOrientedModel(Об'єктно-орієнтованої моделі). Тип діаграми Діаграма класів (Class Diagram).

Створення класу

1) На панелі інструментів Pallette вибираємо (Class) Клас.

2) В робочій області створюємо клас .

3) Двічі натискаємо на зображення класу. У вікні властивості (Class Properties) вказується:

•Вкладка General: Назва класу і назва в програмному коді в полях Ім'я і код.

• Вкладка Attributes - вносяться атрибути класу. Кожен атрибут має свої властивості, їх можна вказати у властивостях атрибута (для цього натиснути на введений атрибут два рази лівою кнопкою миші - відкриється форма Властивості атрибутів). У властивостях атрибута заповнюються поля ім'я та код, вибирається тип для кожного значення атрибута (тип даних рядок). Для того щоб вибрати значення атрибута за замовчуванням, необхідно перейти на вкладку Детально (Detail) і в поле Початкове значення (Initial value) вписати задане значення.

Вкладка Operation - вносяться операції, які може виконувати цей клас. Кожна операція має свої властивості, їх можна вказати у властивостях операції (для цього натиснути на створену операцію два рази лівою кнопкою миші - відкриється форма Властивості операції). У властивостях операції заповнюються поля ім'я та код, вибирається тип значення, що повертається (поле Return type). На вкладці Параметри (Parameters) можна вказати параметри операції та їх типи.

Якщо список атрибутів і / або операцій занадто великий, можна уточнити інформацію за допомогою ключового слова (стереотипу), поле стереотип.

Також додаткову інформацію можна внести в поле коментаря Note (Примітка).

Створення асоціації

Якщо класи взаємодіють один з одним, то така взаємодія називається асоціацією.

1) На панелі інструментів Pallet вибираємо асоціацію (Association).

2) Створюємо асоціацію між двома класами:

3) Два рази натискаємо на зображення асоціації, у вікні властивості асоціації (Association Properties) вказується:

Вкладка General: назва асоціації і назва в програмному коді (поля ім'я та код).

• Якщо один клас асоціюється з іншим, кожен з них грає свою роль в цій асоціації. Ролі вказуються в закладці Detail (Детально) в полях Role name (Ім’я ролі) для Class1 і Class2.

Асоціації можуть працювати в різних напрямках, а також можуть бути більш складними - з одним класом може асоціюватися кілька інших.
Подібно класам, асоціація може мати атрибути та операції. Для відображення класу асоціації в PowerDesigner використовується той же інструмент асоціації, але з'єднуються не два класи, а асоціація і клас. А клас асоціації сам може бути пов'язаний з іншими класами (рис.10).

Кратність - кількість об'єктів одного класу, які можуть бути пов'язані з певною кількістю об'єктів іншого класу, рис 6. (В PowerDesigner - відкрити у властивостях асоціації вкладку Подробиці і встановити вказати кратність в поле кратності). Кратність може бути: 1:1, 1: *, *: 1, * (де * - до багатьох):

Рис. 6. Приклад з’єднання асоціації і класу

Клас може асоціюватися сам з собою (рефлекторна асоціація), рис. 7.

Рис. 7. Приклад рефлекторної асоціації

Спадкування: клас може успадковувати атрибути і операції іншого класу. Успадкований клас є дочірнім по відношенню до батьківського, від якого він успадковується. В PowerDesigner для зображення успадкування використовується інструмент узагальнення (Generalization).

Абстрактні класи призначені тільки для використання в якості базових для наслідування і не породжують своїх об'єктів.

Залежність: взаємозв'язок при використанні одного класу іншим називається залежністю. Найбільш загальний випадок залежності - це використання одного класу в сигнатурі операції іншого класу. Для зображення залежно застосовується інструмент залежностей (Dependency).

Агрегація - взаємозв'язок, при якій клас складається з деякої кількості класів-компонентів. Компоненти і клас, який вони складають, знаходяться в асоціації частина-ціле. Агрегацію можна представити у вигляді дерева, коренем якого є «ціле», а листям - його компоненти. В PowerDesigner застосовується інструмент агрегації . Наприклад:

Рис. 8. Приклад агрегації класів

Композиція - це строгий тип агрегації, що характеризується тим, що кожен елемент може належати тільки одному цілому. Наприклад, компоненти стіл - стільниця і ніжки - складають композит. Для відображення в PowerDesigner використовується інструмент Композиція (Composition).

Інтерфейси і реалізація:

Інтерфейс - це набір операцій, які задають деякі аспекти поведінки класу і представляють його для інших класів.

Є два варіанти створення інтерфейсу В PowerDesigner. Перший варіант - додати за допомогою інструменту Інтерфейс (Interface) (властивості заповнюються аналогічно властивостям класу), другий варіант - додати автоматично - натиснути правою кнопкою миші на створений клас і в списку вибрати Create Interface (Створити інтерфейс), в цьому випадку операції, прописані в створеному класі, додадуться автоматично.

Взаємозв'язок між класом і його інтерфейсом називається відношенням реалізації - інструмент реалізації (Realization).

Видимість: даний термін застосовується по відношенню до атрибутів та операцій. Виділяють три області видимості:

• Відкрита - можуть використовувати інші класи;

• Захищена - можуть використовувати тільки спадкоємці даного класу;

• Закрита - використовуються тільки самими класами.

В PowerDesigner видимість зазначається у властивостях у вкладці General в полі видимості (Visibility).

Далі на основі діаграми класів генеруються скелетні коди застосування на обраній мові програмування (Language->[Change Current Object Language]-> Generate C++ Code…)

Лабораторна робота №5. Генерація звітів

Мета роботи

Навчитись генерувати і зберігати файли звіту в PowerDesigner.

Методичні вказівки

В PowerDesigner є різні способи створення звіту по розробленій моделі. Необхідно відкрити Report -> Reports (Звіт – звіти), з’явиться вікно зі списком звітів, створених раніше. Але так як раніше звіти в данном проекті не створювались, список буде пустим. Необхідно натиснути на кнопку створення нового звіту (New Report) у вікні, що відкриється, ввести назву звіту в поле Report Name, із списку можливих звітів (Report template) вибрати Full Object Report. Натиснути кнопку ОК, з’явиться вікно редактора звітів:

Рис. 9. Діалог створення нового звіту

В правій частині вікна (Available Items), можно вибрати пункти, необхідні в звіті. В лівій частині (Report Items) –можна добавляти и удаляти необхідні пункти. Права частина будет містити лише те, що ви вибирете. Обов’язково необхідно з лівої частини в праву добавити Table of contents – він не містить інформації про моделі і об’єкти, зате генерується разом зі звітом.

Рис. 10. Вікно налаштування параметрів звіту

Щоб зробити швидкий перегляд створеного об'єкта, натисніть на об'єкт правою кнопкою миші і виберіть Quick View. Щоб попередньо подивитися на весь звіт, необхідно відкрити попередній перегляд друку File-> Print Preview.
Ви можете згенерувати звіт в форматах: RTF файл або HTML файл, або вивести на друк (на панелі інструментів використовуйте кнопки ). Після того, як звіт сформувався, його необхідно зберегти.

В PowerDesigner є можливіть створення звіту по всіх розроблених моделях. В майстері створення звітів можна сформувати шаблон звіту. Для цього необхідно відкрити Report-> Report Wizard (Звіти->Мастер звітів) з’явиться вікно мастера звітів. В закладке Welcome необхідно ввести і’мя звіту і мову. Натисніть кнопку Next. В наступній закладці Presentation Options выбрати необхідний формат звіту (html, rtf) і шаблон (classic, modern, professional,standard). Далі в Report Structure сформувати структуру звіту, вибрати інформацію необхідну для представлення в звіті. А в Report Layout вибрати тип об’єктів. Натиснути кнопку Next->Finish і зберегти звіт.

Рис.11. Діалогове вікно майстра створення звітів

Рис.12. Зразок фрагменту згенерованого звіту у вигляді HTML- файлу

Список літератури

1. Вендров А.М. Проектирование программного обеспечения экономических информационных систем: Учебник- 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Финансы и статистика, 2006. — 544 с.

2. Нартова А. PowerDesigner 15. Моделирование данных – М. Лори, 2012.- 480 с.

3. Гвоздева Т.В., Баллод Б.А. Проектирование информационных систем: учеб. пособие – Ростов н/Д: Феникс, 2009.- 508 с

4. Дудзяний І.М. Об’єктно-орієнтоване моделювання програмних систем: Навч. посібник - Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007, - 108 с.

5. Леоненков А.В. Самоучитель UML. – СПб: БХВ-Петербург, 2004. – 427с.

6. Маклаков С.В. BPwin и ERwin. CASE-средства разработки информационных систем. – М.: ДИАЛОГ-МИФИ, 1999 – 256с.

7. Фаулер М., Скотт К. UML в кратком изложении. Применение стандартного языка объектно-ориентированного моделирования: Пер.с англ.-М.:Мир, 1999.-191 с.

8. Шаллоуей А., Тротт Д. Шаблоны проектирования. Новый подход к объектно-ориентированному анализу и проектированию: Пер. с англ. - М.:Издательский дом "Вильямс", 2002. -288 с.

9. Федотова Д.Э., Семенов Ю.Д., Чижик К.Н.CASE-технологии: Практикум. - М.: Горячая линия-Телеком. – 2005. -160 с.

10. Крэг Ларман. Применение UML и шаблонов проектирования.: Пер. с англ.: Уч. пос. - М.: Изд. дом “Вильямс”, 2001.– 496 с.

Навчально-методичне видання





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 677 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...