Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль та особливості капітального будівництва



Функціональне призначення капітального будівництва - реалізація інвестицій на створення нових і реконструкцію діючих виробничих і невиробничих об'єктів, їх подальше технічне переозброєння.

У загальному вигляді організаційно-технологічна структура системи капі­тального будівництва відображена на рис. 1.1.

Внаслідок функціонування системи капітального будівництва реалізується ін­вестиційна політика суспільства, визначаються народногосподарські пропорції, масштаби й темпи розвитку окремих галузей і виробничих сил на кожній терито­рії, а також темпи науково-технічного прогресу й ефективність інвестицій в усіх галузях економіки.

Будівництво - галузь матеріального виробництва та народного господарства (відкрита система), де створюються локально закріплені (нерухомі) основні фонди народного гос­подарства виробничого і невиробничого призначення як готова будівельна про­дукція. За своєю організаційною побудовою будівельна галузь - це єдиний бу­дівельний комплекс країни.

Значення і роль будівельної галузі визначаються її участю у розширеному від­творенні основних фондів усіх галузей народного господарства країни, удоскона­ленні галузевої структури та розміщення підприємств, залученні у виробництво заново відкритих природних ресурсів, комплексному розвитку економіки краї­ни, економічних районів, реалізації програм у галузі містобудівництва, забудови сіл, створенні бази для матеріального та культурного рівня життя народу.

До складу будівництва як галузі народного господарства і будівельного ком­плексу країни входять організації та підприємства, подані на рис. 1.2.

Будівництво за рядом ознак значно відрізняється від інших галузей народного господарства. Ця галузь характеризується різноманітною структурою підрядних будівельних організацій і підприємств, високим рівнем їх спеціалізації та коопе­рації. Вона є однією з найбільш високомонополізованих галузей у структурі на­родного господарства України. За обсягом продукції, що виробляється, та кількіс­тю зайнятих працівників галузь будівництво займає майже десяту частину еконо­міки України.

Будівництво має свої характерні особливості, які відрізняють його від інших галузей і диктують необхідність специфічних форм організації й управління будівельним виробництвом. Складність і різноманітність виробниц­тва продукції будівельної галузі охоплюють різні об'єкти - від односімейних житлових будинків до великих промислових підприємств та інженерних спо­руд. Технологія будівельних робіт постійно вдосконалюється.

Неповторність об'єктів будівництва. Кожен будівельний об'єкт за своєю сутністю унікальний, оскільки він пов'язаний з урахуванням конкретних фізич­них умов, функціонального призначення, індивідуальних вимог замовника, фі­нансових можливостей і багатьох інших факторів.

Стаціонарний характер будівельної продукції. Створюваний об'єкт не може бути переміщений. Продукція виробляється для споживача та споживається у тому само­му місці. Таким чином, будівельний ринок є по суті ринком будівельних робіт.

Різноманітність учасників будівельного процесу. До будівельного процесу залучені проектні, будівельні, інжинірингові фірми, замовники об'єктів, вироб­ники та постачальники будівельних матеріалів і обладнання, фінансові устано­ви та державні органи. При цьому помітна різноманітність будівельних фірм за їх розмірами та спеціалізацією - від дрібних кустарних і сімейних фірм до гіган­тів будівельної індустрії з мільярдним оборотом.

Відносна повільність обороту капіталу в будівництві та пов'язана з цим не­обхідність використовувати кредити, особливо при зведенні великих будинків.

Більш високий ступінь ризику порівняно з іншими галузями.

Ці особливості впливають на функціонування будівельного ринку в еконо­мічно розвинених країнах, в основу якого покладено конкурентоконтрактний підхід, що в умовах ринкової економіки забезпечує найбільшу ефективність бу­дівельного виробництва.

Кон'юнктура ринку будівництва складається з ряду факторів, основним з яких є циклічність розвитку ринкового відтворення. Крім того, на попит впливають фактори нециклічного характеру як постійно діючі (демографічні зміни; політи­ка, що здійснюється державою; науково-технічний прогрес; сезонність тощо), так і епізодичні (стихійні лиха, війни, страйки та ін.). Ці фактори по-різному вилива­ють на складові попиту па продукцію будівництва - споживчий попит па житло, будинки та споруди виробничого призначення, поданий приватними компаніями, попит на будинки та споруди з боку держави (об'єкти інфраструктури), а також на ремонтно-відновлювальні роботи на існуючих об'єктах.

Циклічність розвитку будівництва взагалі відповідає загальному економіч­ному циклу, але має свої особливості, пов'язані з характером будівельної галузі.

Будівництво як галузь, що бере участь у створенні основних виробничих фондів, тісно пов'язане з розвитком науково-технічного прогресу. З одного бо­ку, удосконалення техніки й технології будівельної справи дозволяє будівельній

індустрії виконувати нові, раніше недоступні їй завдання, що відповідають су­часному рівню виробничих сил суспільства. З другого боку, науково-технічний прогрес у галузях споживача продукції будівництва змінює попит, змушуючи будівельні фірми освоювати нові для них сфери діяльності.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 778 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...