Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пропускний режим у банку



Основним завданням пропускного режиму є встановлення порядку, що виключає можливість безконтрольного входу (виходу) на територію установи банку, до його приміщень клієнтів, відвідувачів та персоналу, в'їзду (виїзду) автотранспорту, ввезення (вивезення) та внесення (винесення) цінностей і майна.

Організація пропускного режиму в установі банку регламентується відповідною інструкцією, що затверджується наказом (розпорядженням) керівника цієї установи та має бути погоджена з керівництвом підрозділу охорони.

В установах банків, де запроваджується пропускний режим, виконання правил пропускного режиму є обов'язковим для виконання усіма працівниками установи банку, клієнтами та відвідувачами.

Здійснення пропускного режиму може покладатися як на охоронників ДСО, так і на недержавну охорону.

У разі розташування постів охорони ДСО безпосередньо біля входу (в'їзду) до установи банку або касового вузла з покладанням на охоронників ДСО функцій забезпечення пропускного режиму обов'язково застосовуються інженерно-технічні засоби (кабіни захисні КЗ-2 за ГСТУ 78.11.008, шлюзові системи тощо), що захищають охоронників ДСО від раптового нападу, у тому числі із застосуванням вогнепальної зброї, забезпечують безпеку охоронників ДСО та попереджають несанкціоноване (у тому числі силове) проникнення на об'єкт сторонніх осіб.

Пропускний режим — невід’ємна частина загальної системи охорони банку. Він включає в себе:

- порядок приймання відвідувачів і видачі перепусток;

- порядок пропуску осіб;

- порядок пропуску транспортних засобів і матеріальних цінностей;

- порядок документування порушень пропускного режиму.

При запровадженні пропускного режиму в установі банку можуть вводитись такі види перепусток:

- постійні перепустки - для штатних працівників установи банку, клієнтів, охоронників та працівників, які здійснюють експлуатаційне обслуговування інженерно-технічних засобів посилення охорони;

- тимчасові перепустки - для штатних працівників установи банку на випробувальний термін та тих, які працюють у цій установі за трудовою угодою. Такі перепустки мають видаватися на термін від одного до шести місяців з продовженням терміну дії, але не більш як на шість місяців. Вони дійсні при пред'явленні документа, що посвідчує особу працівника;

- одноразові перепустки - для відвідувачів;

- перепустки для клієнтів операційних управлінь/відділів установи банку (ОПЕРУ/ОПЕРВ) - для представників підприємств, організацій та установ, чиї розрахункові та кореспондентські рахунки відкриті в цій установі банку;

- матеріальні перепустки та перепустки на цінності, що оформляються:

- на винесення (вивезення) цінностей інкасаторами;

- на винесення (вивезення) цінностей відвідувачами;

- на винесення (вивезення) цінностей, обладнання та іншого майна персоналом установи банку.

Постійні, тимчасові та одноразові перепустки можуть за рішенням керівництва установи банку видаватись і іншим особам. Зазначені перепустки надають право перебувати в установі банку протягом того часу і тільки в тих зонах безпеки, що вказані в них.

До установ банку за службовими посвідченнями вхід у приміщення може бути дозволено протягом робочого дня народним депутатам України, членам правління Національного банку України, фельд’єгерям вузла спецзв’язку Головного управління Держфельдслужби України, депутатам місцевих рад народних депутатів, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України (АКУ) і представникам територіальних відділень АКУ, прокурорам, працівникам НБУ, правоохоронних органів, органів АКУ, які мають відповідні приписи на перевірку установи банку.

Розмежування доступу в приміщення і на територію банку здійснюється за допомогою відповідних шифрів (кодів), що проставляються у перепустках.

При винесенні (вивозі) цінностей та майна охоронник обов'язково перевіряє їхню наявність, звіряє кількість місць з кількістю, що вказана в перепустці, та робить відповідну відмітку на звороті перепустки.

Особи, які супроводжують касирів (інкасаторів комерційних банків), зі зброєю входять тільки до приміщень зони інкасації в установі банку, а до інших приміщень не допускаються.

Приміщення для приймання (передавання) готівки та інших цінностей інкасаторами в зоні інкасації установи банку повинно бути відокремлене від приміщення касира вечірньої каси капітальною перегородкою, що обладнана передавальним механізмом для передачі коштів з використанням захисного скла СП-2 за ГСТУ 78.11.002.

До установи банку, у якій відсутня зона інкасації, особи без зброї, що супроводжують касирів з метою надання їм допомоги під час завантаження цінностей в автотранспорт, допускаються за перепустками для відвідувачів. Ці перепустки видаються на підставі заявки відповідальної особи, визначеної керівництвом установи банку, і повертаються охороннику ДСО після завантаження цінностей.

Право входу на прилеглу територію та до приміщення установи банку впродовж робочого часу за службовими посвідченнями мають посадові особи згідно з чинним законодавством України.

Допуск електромонтера для проведення регламентних робіт і технічного обслуговування систем ТС або комплексів ТС, установлених у внутрішніх приміщеннях касового вузла, здійснюється у присутності уповноважених осіб установи банку.

У разі пожежі, аварійної ситуації, нещасного випадку або стихійного лиха працівники пожежної охорони, аварійних служб і медичний персонал "швидкої допомоги" проходять до установи банку в супроводі охоронника ДСО за дозволом керівництва установи банку та підрозділу охорони, а в разі відсутності зазначених керівників - чергового або відповідального по підрозділу охорони та вповноваженої особи установи банку.

Майно та інші предмети, які викликають підозру, можуть бути перевірені у присутності і з дозволу їх власника. У разі виявлення заборонених до внесення в банк речей або ознак, які вказують на небезпечність речей, особи - власники таких речей, підозрілі речі затримуються і передаються в службу безпеки банку. За необхідності про такі випадки повідомляються відповідні підрозділи органів МВС.

Переміщення матеріальних цінностей з місця їх зберігання в інші місця здійснюється в дозвільному порядку. Підставою для переміщення матеріальних цінностей є письмове розпорядження керівника установи банку матеріально відповідальній за них особі. Матеріальні цінності переміщуються у супроводі охорони. Вивезення (винесення) матеріальних цінностей за межі установи банку здійснюється уповноваженою особою, яка отримала матеріальні цінності під звіт або в інший спосіб одержала їх у законному порядку.

Матеріальні цінності виносяться з установи банку, якщо є:

- особа, яка отримала матеріальні цінності під звіт, купила їх за власний рахунок або за довіреністю придбала їх для іншої особи;

- довіреність на отримання матеріальних цінностей, документ який посвідчує особу;

- накладна встановленої форми, яка підтверджує видачу (передання) матеріальних цінностей;

- перепустка на право вивезення (винесення) матеріальних цінностей за межі установи банку, в якій вказана назва майна, кількість місць, вид упаковки, прізвище, ім’я, по батькові матеріально відповідальної особи та дата і час отримання нею майна зі складу (підрозділу установи банку).

У разі пожежі, аварії, стихійного лиха евакуація майна проходить під контролем керівників підрозділів, персоналом установ банку або спеціально створеними евакуаційними командами за заздалегідь підготовленими описами матеріальних цінностей. Розпорядження про евакуацію матеріальних цінностей у такому разі дає керівник установи банку. Сили охорони забезпечують охорону майна в місцях їх евакуації.
Слід зазначити, що перепустка на винесення матеріальних цінностей не дає права на вхід у приміщення банку або вихід із нього без перепустки встановленого зразка.

На осіб, яким необхідно працювати у вихідні та святкові дні, складається заявка для разової перепустки, де вказуються характер робіт, час їх проведення, прізвища та ініціали осіб, що залучені до роботи. На основі заявки видається наказ по банку із зазначенням часу проведення робіт, зони доступу осіб, що виконуватимуть роботи, виписується разова перепустка, де вказується кількість осіб і протягом якого часу вони працюватимуть.

У разі необхідності перебування в приміщенні банку в позаробочий час складається поіменний список, де зазначаються особи, які проводитимуть роботи, час проведення робіт і зона доступу. Список підписує керівник банку.

Внутрішньооб’єктовий режим включає:

- розроблення та введення в дію внутрішньооб’єктового розпорядку роботи установи банку;

- порядок допуску працівників банку до режимних приміщень;

- порядок відкривання, закривання і здавання під охорону робочих приміщень;

- порядок видачі і зберігання ключів від робочих приміщень, металевих печаток для опечатування дверей приміщень;

- порядок використання індивідуальних карток, призначених для проходження в банк через автоматизовані системи доступу;

- порядок дій працівників банку та сил охорони у разі виявлення порушень відбитків печаток, відмови роботи індивідуальних карток, втрати ключів, карток, перепусток або металевих печаток;

- порядок дій сил охорони і персоналу банку у позаштатних ситуаціях (пожежах, стихійних лихах, нападі на установи банку та ін.);

- порядок доступу у приміщення в неробочий час, вихідні та святкові дні;

- обов’язки працівників банку щодо додержання вимог внутрішньооб’єктового режиму та відповідальність за його порушення.

ОБОВ’ЯЗКИ ПЕРСОНАЛУ БАНКУ
ЩОДО ДОТРИМАННЯ РЕЖИМУ ОХОРОНИ





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...