Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реєстрація шлюбу, розірвання шлюбу



Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюбний вік для чоловіків в Україні становить 18 років, для жінок — 17 років. Цей вік може бути знижений за спеціальним рішенням суду за заявою особи, яка досягла 14 років, що бажає вступити в шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Порядок укладення шлюбу можна звести до таких етапів.

1) Звернення до державного органу реєстрації актів цивільного стану (РАЦСу) жінки та чоловіка, що бажають укласти шлюб.

2) Ознайомлення осіб, які бажають зареєструвати шлюб, з їхніми правами та обов'язками.

3) Прийняття державними органами РАЦСу заяви за наявності всіх необхідних документів.

4) Заручини.

5) Державна реєстрація шлюбу.

Додаткова інформація

Законодавець передбачає інститут заручин. Зарученими вважаються особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. Заручини не створюють обов'язку вступу в шлюб. Особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов'язана відшкодувати другій стороні затрати, що були нею понесені у зв'язку з приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля. Однак такі витрати не відшкодовуються, якщо відмова була викликана протиправною, аморальною поведінкою нареченого (нареченої) або прихованням важливої інформації ї(на явність хвороби, судимості).

За загальним правилом шлюб реєструється після спливання одного місяця з моменту подання заяви про реєстрацію шлюбу. За поважних причин реєстрація може бути здійснена до спливання цього строку, зокрема в разі вагітності нареченої, народження нею дитини, безпосередньої загрози для життя нареченого або нареченої, шлюб реєструється в день подання заяви.

Із метою забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства встановлена державна реєстрація шлюбу. Особи, які подали заяву про державну реєстрацію, зобов'язані повідомити один одного про стан свого здоров'я.

При здійсненні реєстрації шлюбу нареченим надається право на вибір прізвища:

¾ обрати прізвище одного з наречених як спільне прізвище або залишити свої дошлюбні прізвища;

¾ приєднати до прізвища нареченого (нареченої) прізвище нареченої (на­реченого) та за взаємною згодою визначити порядок їх приєднання. При цьому складання більше як двох прізвищ не допускається за винятком, коли таке складання дозволяється за звичаями національної меншини, До якої належить наречена (наречений);

¾ змінити одну з частин подвійного прізвища, яке є у нареченого (нареченої), на прізвище другого з них.

Перешкоди для укладення шлюбу:

1) перебування в іншому шлюбі;

2) наявність між особами, що бажають одружитися, родинних зв'язків прямої лінії споріднення;

3) наявність між особами, що бажають укласти шлюб, відносин усиновлену

4) недієздатність осіб (або особи), які бажають укласти шлюб.

Названі підстави унеможливлюють укладення союзу між чоловіком і жінкою. Шлюб, укладений попри зазначені в законі перешкоди, вважається недійсним.

Шлюб є підставою для виникнення прав та обов'язків подружжя.

Як уже зазначалося, підставами припинення сімейних правовідносин є припинення шлюбу. У свою чергу, підставами припинення шлюбу є смерть одного із подружжя або розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу здійснюється державним органом РАЦС за заявою подружжя, яке не має дітей. Для того, щоб орган РАЦС виніс постанову про розірвання шлюбу, необхідним є виконання двох умов: подружжя не має неповнолітніх дітей; існує взаємна згода подружжя на розірвання шлюбу. У разі розірвання шлюбу органом РАЦС шлюб припиняється в день винесення ним відповідної постанови.

Якщо подружжя має дітей, розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду. У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється в день набрання чинності цього рішення суду.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...