Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розкриття інформації про власний капітал у звітності підприємства



Інформація про власний капітал наводиться в Балансі (І розділ пасиву) та доповнюється Звітом про власний капітал, що дозволяє з’ясувати основні причини його змін.

Звіт про власний капітал – це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Методологічні основи складання Звіту про власний капітал, його форма, загаль­ні вимоги до розкриття статей визначаються П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал». Метою складання Звіту (ф. № 4) є роз­криття інформації про зміни у складі власного капіталу під­приємства протягом звітного періоду. Для забезпечення порів­няльного аналізу інформації підприємства повинні додавати до річного звіту Звіт про власний капітал за минулий рік.

Звіт про власний капітал (ф. № 4) взаємозвіряється з пер­шим розділом пасиву балансу в частині залишків на початок і кінець року за окремими видами власного капіталу. До власно­го капіталу, який відображають у Звіті про власний капітал (ф. № 4), належить:

- статутний (пайовий) капітал;

- додатковий капітал;

- резервний капітал;

- нерозподілений прибуток.

Додатковий капітал буває двох видів:

- додатково вкладений капітал;

- інший додатковий капітал.

Крім цього, у Звіті про власний капітал (ф. № 4) відображають, операції, які відбулися у звітному періоді в складі неоплаченого та вилученого капіталів.

Зміни (збільшення або зменшення) окремих видів власного капіталу, що відбулися протягом звітного року згруповано за економічно однорідними операціями в окремі статті.

Умовно Звіт про власний капітал (ф. № 4) можна поділити на шість розділів, які наведено на рис. 3.4.


Рис. 3.4. Розділи власного капіталу

Кожен розділ має перелік статей, що призвели до збільшен­ня або зменшення власного капіталу. Суми за статтями, які призводять до зменшення власного капіталу, показують у круглих дужках.

На відміну від Балансу (ф. № 1), у Звіті про власний капітал (ф. № 4) нерозподілений прибуток не містить назву непокрито­го збитку, але стаття фінансового результату дає можливість за необхідності відобразити отриману суму збитку. При цьому суму збитків відображають у круглих дужках.

У більшості випадків зміни у складі одного виду капіталу призводять до змін у складі іншого виду і це відображається у Звіті за однією статтею (за одним рядком, але за різними вида­ми капіталу (в різних графах). Наприклад, при розподілі при­бутку його зменшення відображається у дужках, а сума, спрямована на поповнення резервного капіталу, записується зви­чайним способом.

Інформація, яка відображається у Звіті про власний капі­тал, має бути достовірною, без помилок і перекручень для прий­няття вірних управлінських рішень.

Оцінка та визначення власного капіталу залежать від оцінки та активів і зобов'язань підприємства на дату їх внесення до від­повідних видів власного капіталу. Сума власного капіталу — це абстрактна вартість майна підприємства, яке не оцінюється поточною або реалізаційною вартістю і тому не відображає поточну вартість прав власників підприємства.

Форма Звіту про власний капітал (ф. № 4) побудована за шаховим принципом: по вертикалі зазначено види власного капіталу відповідно до переліку рахунків четвертого класу Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язані і господарських операцій підприємств і організацій; по горизонталі — джерела утворення окремих видів власного капіталу та їх зменшення.

Складання Звіту про власний капітал (ф. № 4) розпочинаєть­ся з перенесення сум залишків власного капіталу за їх видами зі звіту за попередній рік та взаємозвірки їх з даними першого розділу пасиву балансу. Дані рядків 300—380Балансу (ф. № 1) повинні бути ідентичні статті «Залишок на початок року» (ря­док 010) (графи 3—11 ) Звіту про власний капітал (ф. № 4).

У першому розділі Звіту про власний капітал відображають зміни окремих видів власного капіталу, які виявлені на поча­ток року в частині допущених помилок у минулих звітних ро­ках та інші зміни статутного (пайового), інших видів власного капіталу, проведені за рішенням власників. Ці зміни обумов­лені П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансовій звітності». Суттєві зміни в результаті допущених помилок у мину­лих звітних періодах, помилки звітного року після дати ба­лансу або зміни облікової політики повинні бути відображені за окремими статтями. За орієнтовний поріг суттєвості для окремих об'єктів власного капіталу прийнята величина в 5 % від суми власного капіталу.

Коригування власного капіталу в першому розділі Звіту про власний капітал відображають за статтями:

- «Зміна облікової політики»;

- «Виправлення помилок»;

- «Інші зміни».

Якщо згідно з рішенням засновників після дати балансу, але до оприлюднення річного звіту показники власного капіта­лу коригувалися за звітний (попередній) рік у зв'язку зі зміна­ми облікової політики, то ці зміни відображають за статтею «Зміна облікової політики» (рядок 020). До таких змін можуть належати внески засновників до статутного (пайового) капіта­лу в період інфляції або гіперінфляції, коли звичайна ціна на матеріальні активи була визначена засновниками, але в мо­мент їх внесення ціна активів суттєво змінилася.

У Звіті про власний капітал така господарська операція відо­бражається шляхом збільшення статутного капіталу і одночасно­го рівновеликого збільшення і зменшення неоплаченого капіталу.

Якщо ж зміна облікової політики призвела до зміни господарських операцій, які впливають на фінансові результати діяльності підприємства, наприклад, зміна П(С)БО в частім методу нарахування амортизації необоротних активів, інші події, які можуть забезпечити достовірне відображення подіїабо операцій у фінансовій звітності та інші зміни облікової політики, то таке коригування у Звіті про власний капітал відображають у графі «Нерозподілені прибутки». Сума зміни облікової політики оформляється у такому порядку:

- розраховується сума зміни облікової політики, наприклад, сума амортизації об'єкта основного засобу з періоду введення його в експлуатацію;

- здійснюється коригування сальдо рахунка 44 «Нерозпо­ділені прибутки (непокриті збитки)»;

- вносяться виправлення до ф. № 4 «Звіт про власний капі­тал»;

- розкривається інформація про зміну облікової політики у Примітках до фінансової звітності.

За статтею «Виправлення помилок» (рядок 030) відобража­ють знайдені суттєві помилки, які впливають на фінансові ре­зультати діяльності підприємства за попередні звітні роки.

Помилки минулих років, виявлені після дати подання звіт­ності, виправляються в місяці їх виявлення. Для цього вико­нують такі операції:

- розраховують суми помилок, що стосуються минулих років;

- оформлюють довідки на кожну суму з зазначенням усіх;

- у місяці виявлення помилки суму за попередній звітний період коригують у регістрах поточного року та вносять зміни до квартальної звітності (Баланс (ф. № 4), Звіту про фінансові результати (ф. № 2));

- при складанні річної звітності поточного року на суму по­милки за минулий рік коригують сальдо за рахунком 44 «Не­розподілені прибутки (непокриті збитки)», зміни вносяться до Звіту про власний капітал (ф. № 4) і до Балансу (ф. № 1).

Помилки минулих років, які не впливають на величину не­розподіленого прибутку (непокритого збитку), ліквідуються в місяці виявлення цих помилок таким методом:

- оформляється бухгалтерська довідка на кожну помил­ку з зазначенням дати, суми, кореспонденції рахунків, підпи­сом;

- виправлення помилки здійснюється шляхом внесення до регістрів бухгалтерського обліку правильних записів методом «сторно».

За статтею «Інші зміни» відображають зміни власного капі­талу, які не передбачені попередніми статтями і приводять до суттєвих змін власного капіталу, наприклад, зміна облікових оцінок, які об'єктивно відображають фінансові результати ді­яльності підприємства.

Зміни облікових оцінок можуть бути у випадках:

- зміни терміну корисного використання (експлуатації) ос­новних засобів;

- зміни коефіцієнтів сумнівності для оцінки дебіторської заборгованості;

- зміни оцінки розміру забезпечень (резервів), що створю­ються тощо.

Наслідки зміни облікових оцінок включаються до Звіту про власний капітал за статтею «Інші зміни» шляхом коригування початкового сальдо нерозподіленого прибутку. Скоригований залишок за кожним видом власного капіталу на кінець року з урахуванням зазначених змін розраховується як алгебраїчна сума залишку на початок року та відображених сум за відповідними статтями (рядки 020, 030, 040).

Відображення змін статутного (пайового) капіталу прово­диться за даними відповідних операцій, які були здійснені на підприємстві протягом звітного року.

Статутний капітал може збільшуватися за рахунок додаткових внесків учасників та засновників; за рахунок реінвестиції отриманого прибутку тощо.

Додаткові внески учасників повинні бути документально зафіксовані та зареєстровані в органах державної виконавчої влади (перереєстрація статутного капіталу).

Спрямування частини або повністю нерозподіленого при­бутку підприємства на поповнення статутного капіталу пока­зується у Звіті про власний капітал (ф. № 4) одночасно за стат­тею «Спрямування прибутку до статутного капіталу» (рядок 150) у графі «Статутний капітал» звичайним записом та у графі «Нерозподілений прибуток» у круглих дужках.

Згідно із законодавством України статутний капітал можна збільшувати за рахунок дооцінки основних засобів.

Суми дооцінки основних засобів збільшують інший додат­ковий капітал за однойменною статтею. Подальше спрямуван­ня суми уцінки на поповнення перереєстрованого статутного капіталу збільшує і заборгованість учасників за неоплаченим капіталом. Ця сума записується за статтею «Збільшення номінальної вартості акцій через дооцінку необоротних активів» (рядок 200). Заборгованість до статутного капіталу погашаєть­ся за рахунок створеного іншого додаткового капіталу (сума записується в дужках) і зменшує заборгованість учасників за неоплаченим капіталом.

Зміни додаткового капіталу як у Балансі (ф. № 1), так і у Звіті про власний капітал (ф. № 4) в СТОВ «Удай – Агро» відображають за графою «Інший додатковий капітал».

У графі «Інший додатковий капітал» відображають зміни в частині субрахунків 423 «Дооцінка активів», 424 «Безоплатно одержані необоротні активи», 425 «Інший додатковий капітал» до рахунку 42 «Додатковий капітал» (наступні переоцінки необоротних активів, вартість безкоштовно отриманих активів та інші зміни, в тому числі додаткові внески учасників, які незареєстровані в статутному чи пайовому капіталі). Всі операції щодо збільшення іншого додаткового капіталу відображають за графою 6: у другому розділі — в частині переоцінки необорот­них активів за статтями «Дооцінка основних засобів», «Дооцін­ка незавершеного будівництва», «Дооцінка нематеріальних ак­тивів»; у четвертому розділі — за статтею «Внески до капіталу», якщо вони проведені учасниками та засновниками, у шостому розділі — за статтею «Безкоштовно отримані активи».

У Звіті про власний капітал така операція записується за статтями «Уцінка основних засобів», «Уцінка нематеріальних активів» і зменшує суму іншого додаткового капіталу. Крім того, первісна вартість основних засобів, нематеріальних активів, яка включає і суму проведеної дооцінки, підлягає амортизації. Амортизаційні відрахування, нараховані на суму до­оцінки первісної вартості основних засобів та нематеріальних активів, також зменшують інший додатковий капітал і запи­туються в дужках за статтею, яку доцільно назвати «Амортиза­ція дооцінених і безоплатно одержаних необоротних активів» (вільний рядок 120) розділу «Переоцінка активів».

У бухгалтерському обліку суми нарахованої амортизації з дооціненої частини основних засобів і нематеріальних активів за­раховуються до складу доходів майбутніх періодів, що зменшує суму додаткового капіталу, а тому відображається у дужках:

Дебет рахунку 423 «Дооцінка активів»;

Кредит рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів».

Внески засновників підприємства без рішень про зміну розмі­ру статутного капіталу приводять до збільшення іншого додат­кового капіталу, що записується у розділі «Внески учасників» за статтею «Внески до капіталу». Одночасно зі збільшенням іншого додаткового капіталу відображають і його зменшення залежно від виду внесених активів та напрямків їх використання.

Сума чистого прибутку за звітний період переноситься до Звіту про власний капітал (ф. № 4) зі Звіту про фінансові результати (ф. № 2) з рядка 220. Якщо підприємство отримало збиток, то цей показник переноситься із рядка 225 і ця сума відображається у круглих дужках, тому що збиток зменшує загальну суму складових власного капіталу. У Звіті про власний капітал (ф. № 4) визначено кілька каналів розподілу прибутку:

- виплати власникам чи засновникам;

- спрямування прибутку до статутного капіталу;

- відрахування до резервного капіталу.

Останні два канали розподілу прибутку також зменшують за­гальну суму чистого прибутку і тому відображаються в дуж­ках, але при цьому збільшують інші види власного капіталу. Так, за статтею «Спрямування прибутку до статутного капіта­лу» відображають суму прибутку, на яку збільшується статутний капітал за графою «Статутний капітал». Аналогічні опера­ції відбуваються при перерахуванні прибутку до резервного капіталу.

Резервний капітал можуть створювати всі підприємства за рахунок прибутку для покриття певних витрат. Так, товариства за відсутності прибутку за рахунок резервного капіталу покривають збитки від діяльності підприємства або використовують на інші, визначені статутними документами, цілі.

Збільшення резервного капіталу проводять за рахунок прибутку, що відображають записом.

Дебет рахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному пе­ріоді»;

Кредит рахунку 43 «Резервний капітал».

Ця операція буде показана за статтею «Відрахування до резервного капіталу» у графі «Резервний капітал» (збільшення) і за статтею «Нерозподілений прибуток» в круглих дужках. Зменшення резервного капіталу відображається у шостому розділі «Інші зміни в капіталі» за статтею «Використання ре­зервного капіталу» у вільному рядку 280.

У Звіті про власний капітал (ф. № 4) така операція зменшує «Резервний капітал» і одночасно зменшує збитки за графою «Нерозподілений прибуток». Усі підприємства наводять у Примітках до фінансових звітів інформацію про:

- розподіл часток статутного капіталу між власниками;

- права, привілеї або обмеження щодо цих часток;

- зміни у складі часток власників у статутному капіталі тощо.

Незважаючи на те, що інформація про власний капітал відображається в Балансі та Звіті про власний капітал цих даний для зовнішніх та внутрішніх користувачів недостатньо. Тому положення (стандарт)бухгалтерського обліку «Звіт про власний капітал» передбачається розкриття у Примітках до фінансових звітів призначення та умов використання кожного елементу власного капіталу крім статутного капіталу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...