Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Атомно-молекулярне вчення



Мета роботи: закріпити на практиці теоретичні знання з теми «Атомно-молекулярне вчення». Навчитися застосовувати основні закони хімії для вирішення практичних задач: визначення молярних мас еквівалентів речовин; знаходження молярних та відносних молекулярних мас газуватих речовин.

Дослід 1. Об´ємне визначення молярної маси еквівалента цинку

У колбу місткістю 100мл влийте через скляну лійку (так, щоб не замочити стінок горла колби) 10мл розбавленої хлоридної кислоти HCl і закріпіть колбу горизонтально у штативі.

У мірний циліндр налийте води, циліндр накрийте скляною пластинкою у такий спосіб, щоб в ньому не було бульбашок повітря, занурте його отвором вниз у кристалізатор з водою. Зніміть під водою скляну пластинку. Циліндр закріпіть вертикально у затискачі штативу.

У горло колби покладіть наважку цинку і щільно закрийте пробкою з газовідвідною трубкою. Кінець трубки підведіть під отвір циліндра. Перевірте герметичність приладу. Переведіть колбу у вертикальний стан, при цьому цинк впаде в кислоту. Через 1-2 хв після початку реакції утворюваний Водень почне надходити у циліндр, витісняючи воду.

Якщо через деякий час газ не надходитиме у циліндр, це свідчитиме про негерметичність приладу. У такому разі дослід слід повторити.

Коли реакція повністю пройде і зібраний газ набуде температури навколишнього середовища, визначте об´єм газу.

Знайдений об´єм слід привести до нормальних умов, виходячи з рівняння газового стану, за такою формулою:

P0V0 / T0 = PH2VH2 / T1; V0 = PH2VH2·273 / (273+t)P0,

де V0,VH2 - об´єми водню відповідно приведені до нормальних умов і за даної температури, мл; t – температура повітря у приміщенні, 0С; РН2 – тиск водню в циліндрі, який обчислюється за допомогою співвідношення:

Pб = PH2 + PH2O + h/13,6; Pб = Pб – (h/13,6+PH2O),

де Рб – барометричний тиск, мм рт. ст.; РН2О - парціальний тиск водяної пари при температурі проведення досліду, мм.рт.ст.(таб.1); h – висота стовпчика води у циліндрі від поверхні води у каталізаторі, мм.

Таблиця 1





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...