Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Штучно створенi об’єкти природно-заповiдного фонду



Основна особливiсть штучно створених об’єктiв визначаєть- ся їх походженням, порядком органiзацiї. В залежностi вiд при- родних комплексiв та об’єктiв, що пiдлягають охоронi в межах штучно створених об’єктiв природно-заповiдного фонду, їх при- значення видiляються вiдповiднi види таких об’єктiв.

Ботанiчнi сади

Ботанiчнi сади створюються з метою збереження, вивчен- ня, аклiматизацiї, розмноження в спецiально створених умовах та ефективного господарського використання рiдкiсних i типо- вих видiв мiсцевої i свiтової флори шляхом створення, поповнення


та збереження ботанiчних колекцiй, ведення наукової, навчаль- ної i освiтньої роботи (ст. 31 Закону України «Про природно- заповiдний фонд України»).

Ботанiчнi сади, крiм природоохоронного, мають наукове та освiтньо виховне призначення.

За загальним правилом на територiї ботанiчних садiв забо- роняється будь-яка дiяльнiсть, що не пов’язана з виконанням покладених на них завдань та загрожує збереженню колекцiй їх флори. В межах ботанiчних садiв може проводитись зонування територiї, що визначено ст. 32 Закону.

Дендрологiчнi парки

Дендрологiчнi парки створюються з метою збереження i вивчення у спецiально створених умовах рiзноманiтних видiв дерев i чагарникiв та їх композицiй для найбiльш ефективно- го наукового, культурного, рекреацiйного та iншого викорис- тання (ст. 33 Закону України «Про природно-заповiдний фонд України»).

Основнi вимоги до їх правового режиму визначенi ст. 34 За- кону.

Зоологiчнi парки

Зоологiчнi парки створюються з метою органiзацiї екологi- чної освiтньо-виховної роботи, створення експозицiй рiдкiсних, екзотичних та мiсцевих видiв тварин, збереження їх генофон- ду, вивчення дикої фауни i розробки наукових основ її розведен- ня у неволi (ст. 35 Закону України «Про природно-заповiдний фонд України»).

Правовий режим зоопаркiв, основнi природоохороннi вимо- ги щодо їх органiзацiї i дiяльностi, зонування їх територiй i особ- ливостi окремих зон зоопарку визначенi ст. 36 Закону та Поло- женням про зоологiчний парк загальнодержавного значення, за- твердженим наказом Мiнекобезпеки України та Мiнкультури України вiд 20.02.1998 р.

Парки-пам’ятки садово- паркового мистецтва

Парками-пам’ятками садово-паркового мистецтва оголошу- ються найбiльш визначнi та цiннi зразки паркового будiвництва


з метою охорони їх i використання в естетичних, виховних, нау- кових, природоохоронних та оздоровчих цiлях (ст. 37 Закону України «Про природно-заповiдний фонд України»).

На територiї паркiв-пам’яток садово-паркового мистецтва забороняється будь-яка дiяльнiсть, що не пов’язана з виконан- ням покладених на них завдань i загрожує їх збереженню. На їх територiї забезпечується проведення екскурсiй та масовий вiд- починок населення, здiйснюється догляд за насадженнями, вклю- чаючи санiтарнi рубки, рубки реконструкцiї та догляду з пiдсад- кою дерев i чагарникiв iдентичного видового складу, замiсть за- гиблих, вживаються заходи щодо запобiгання самосiву, збере- ження композицiй iз дерев, чагарникiв i квiтiв, трав’яних газо- нiв. У них може проводитися зонування вiдповiдно до вимог, встановлених для ботанiчних садiв.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 612 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...