Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з постачальниками та підрядчиками



Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за оде­ржані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані по­слуги ведеться на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

За кредитом рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядчиками» відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом — її погашення, списання тощо.

Для розрахунків з постачальниками та підрядчиками ТОВ «Максимко» відкриває такі субрахунки:

- 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»;

- 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками»;

На субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачаль­никами» ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матері­альні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками.

На субрахунку 632 «Розрахунки з іноземними постачаль­никами» ведеться облік розрахунків з іноземними постачальни­ками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги.

Загальним планом рахунків № 291 передбачено субрахунок 633 “Розрахунки з учасниками промислово – фінансової групи».

На субрахунку 633 «Розрахунки з учасниками промислово-фінансової групи» ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з учасниками промислово - фінансової групи.

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальни­ком та підрядником в розрізі кожного документа (рахунка) на сплату.

Матеріальні цінності оплачені, але не одержані на склад до кі­нця місяця, сільськогосподарські підприємства оприбутковують в міру надходження, відмічаючи їх вартість за кредитом рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» в коре­спонденції з дебетом рахунків за обліком цих цінностей. Кореспонденцію з обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками наведено в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Кореспонденція рахунків з обліку операцій з постачальниками та підрядниками

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
І    
1. Отримано і оприбутковано від постачальника виробничі запаси, МШП, товари тощо 20 «Виробничі запаси» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 28 «Товари» 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»
2. Придбано тварини у фермерському господарстві, що перебувають на вирощуванні та відгодівлі (без ПДВ) Відображено податковий кредит з ПДВ (по 1 і 2 опер.) 21 «Поточні біологічні активи» 641 «Розрахунки за податками» 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» 631 «Розрахунки з вітчизняими постачальниками»
3. Оплачено підряднику за виконані роботи готівкою 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» 30 «Каса»

Якщо при прийманні виявлена нестача товарно-матеріальних цінностей, що надійшли, окремо показують суму виявленої не­стачі. В такому ж порядку фіксують суми претензій щодо сорт­ності, комплектності, невідповідності цін і т. ін., які виявлені при прийманні або при перевірці товарно-транспортних накладних і розрахункових документів.

Записи з кредиту рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» за отримані товарно-матеріальні цінності, робо­ти та послуги виконують на підставі розрахункових документів, а за невідфактурованими поставками — згідно супровідних вантажних документів та приймальних актів. Надходження матеріальних цін­ностей повинно бути підтверджене відповідними прибутковими до­кументами, підписаними матеріально-відповідальними особами.

Отже, належним чином організований синтетичний облік розрахунків з постачальниками і підрядчиками, який ведеться на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками», в розрізі відповідних субрахунків та аналітичний – по кожному постачальнику і підрядчику сприяє дотриманню ТОВ «Максимко» фінансово – розрахункової дисципліни.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 4824 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...