Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль жирів (ліпідів) у забезпеченні діяльності м'язів



Жири, або ліпіди, є важливими енергетичними субстратами, особливо за тривалої інтенсивної роботи. Крім того, вони постачають ненасичені жирні кислоти, які не синтезуються в організмі, але виконують важливі біологічні функції. У протилежність вуглеводам, запаси жирів в організмі людини практично невичерпні.

До складу ліпідів входять тригліцериди (98% від загальної кількості ліпідів), а також фосфоліпіди та холестерин (2%).

Добова потреба в жирах складає в середньому 80-100 г, тобто 30-35% від загальної калорійності їжі.

Споживання жирів залежить від добових енергозатрат і може бути наступним: при енергозатратах 1500 ккал – 42 г, 2000 ккал – 56 г, 2500 ккал – 69 г, 3000 ккал – 83 г, 3500 ккал – 97 г, 4000 ккал – 111 г на добу.

Для спортсменів рекомендується понизити долю жиру в добовому раціоні до 20-30% від загальної калорійності, оскільки використання дієти з високим вмістом жирів не сприяє підвищенню спортивної працездатності.

Жири інтенсивно використовуються для енергозабезпечення скелетних м'язів і серця переважно при аеробних режимах фізичної роботи, тобто у видах спорту на витривалість. У процесі адаптації організму до таких навантажень ліпіди для працюючих м'язів стають більш важливим джерелом енергії порівняно з вуглеводами.

Надлишок жирів у раціоні, як і виключення їх з нього негативно відбивається на стані здоров'я людини, її фізичній працездатності.

Окремі ергогенні речовини здатні посилювати мобілізацію жирів під час діяльності м'язів та їхню утилізацію тканинами, що сприяє збереженню запасів глікогену в м'язах. До таких належить кофеїн, який сприяє розпаду тригліцеридів у тканинах, і карнітин, який прискорює транспорт жирних кислот в мітохондрії та їхнє окислення.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 642 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...