Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення розрахункового судноплавного рівня, висоти моста, розрахунок відмітки проїзної частини моста



Розрахунковий судноплавний рівень (РСР) варто визначати відповідно до вимог ГОСТ 26775-97 [4]. Під час курсового проектування в зв'язку з відсутністю матеріалів багаторічних гідрометричних спостереженні можливе використання спрощеної методики.

Розрахунковий судноплавний рівень визначається за даними спостережень за максимальними рівнями, що розташовують у порядку зменшення (див. раздел 1). У залежності від класу ріки по судноплавству (табл.7.1) знаходиться імовірність перевищення Р % паводка, водомірний графік якого використовується для визначення РСР. Номер m цього паводка розраховується за формулою

(7.1)

де n - число річних максимальних рівнів; Р - імовірність перевищення розрахункового паводка для класу водяного шляху.

Таблиця 7.1

Клас ріки I II III IV V VI VII
Р %              
К %              

За формулою (7.2) визначається величина (t) припустимої тривалості стояння в розрахунковому році рівнів більш високих, ніж розрахунковий.

діб, (7.2)

де k - припустима частка загубленого навігаційного часу в порівнянні з тривалістю навігації (табл.7.1); Т - тривалість навігації, діб.

Рис.7.1. Схема визначення розрахункового судноплавного рівня

За графіком розрахункового паводка знаходиться рівень, що перевищується не більш доби (рис.7.1). Цей рівень і буде відповідати розрахунковому судноплавному рівню РСР.

(7.3)

Мінімальна відмітка проїзної частини через несудохідні ріки (рис.7.2а) визначається за формулою

, (7.4)

де Г м - підйом пролітних будівель над РРВВ (Г м=0,75м); h кон - конструктивна висота пролітних будівель.

На судноплавних і сплавних ріках відмітка проїзної частини Н м визначається висотою підмостового габариту Г, що забезпечує безпечний пропуск судов і плотів під мостом (рис. 7.2,б)

(7.5)

де Г - судноплавний габарит (рис.7.2,в), відлічуваний від РСУ і призначуваний по таблиці 7.2 у залежності від класу ріки по судноплавству.

Таблиця 7.2

Клас ріки I II III IV V VI VII
Г, м     13,5   10,5 9,5  
В, м              

Рис.7.2. Визначення висоти моста:





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...