Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип диверсифікованості



Диверсифікованість вкладень - основний принцип портфельного інвестування. Ідея цього принципу добре виявляється в стародавній англійській приказці: do not put all eggs in one basket - "не кладіть усі яйця в один кошик".

На нашій мові це звучить - не вкладайте всі гроші в одні паперів, яким би вигідним це вкладенням вам ні здавалося. Тільки така стриманість дозволить уникнути катастрофічних збитків у випадку помилки.

Диверсифікованість зменшує ризик за рахунок того, що можливі невисокі доходи по одним цінним паперах будуть компенсуватися високими доходами по інших паперах. Мінімізація ризику досягається за рахунок включення в портфель цінних паперів широкого кола галузей, не зв'язаних тісно між собою, щоб уникнути синхронності циклічних коливань їхньої ділової активності. Оптимальна величина —від 8 до 20 різних видів цінних паперів.

Розпилення вкладень відбувається як між тими активними сегментами, про які ми згадували, так і усередині них. Для державних короткострокових облігацій і казначейських зобов'язань мова йде про диверсифікованість між цінними паперами різних серій, для корпоративних цінних паперів - між акціями різних емітентів.

Спрощена диверсифікованість складається просто в розподілі засобів між декількома цінними паперами без серйозного аналізу.

Достатній обсяг засобів у портфелі дозволяє зробити наступний крок - проводити так називані галузеву і регіональну диверсифікованості.

Принцип галузевої диверсифікованості полягає в тому, щоб не допускати перекосів портфеля убік паперів підприємств однієї галузі. Справа в тім, що катаклізм може осягнути галузь у цілому. Наприклад, падіння цін на нафту на світовому ринку може привести до одночасного падіння цін акцій усіх нафтопереробних підприємств, і те, що ваші вкладення будуть розподілені між різними підприємствами цієї галузі, вам не допоможе.

Те ж саме відноситься до підприємств одного регіону. Одночасне зниження цін акцій може відбутися внаслідок політичної нестабільності, страйків, стихійних лих, введення в лад нових транспортних магістралей, що минають регіон, і т.п. Уявіть собі, наприклад, що в жовтні 1994 року ви уклали всі засоби в акції різних підприємств Чечні.

Ще більш глибокий аналіз можливий із застосуванням серйозного математичного апарата. Статистичні дослідження показують, що багато акцій чи ростуть падають у ціні, як правило, одночасно, хоча таких видимих зв'язків між ними, як приналежність до однієї чи галузі регіону, і немає. Зміни цін інших пар цінних паперів, навпаки, йдуть у протифазі. Природно, диверсифікованість між другою парою паперів значно більш краща. Методи кореляційного аналізу дозволяють, експлуатуючи цю ідею, знайти оптимальний баланс між різними цінними паперами в портфелі.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...