Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорія зайнятості. Проблеми повної зайнятості в умовах ринкової економіки



Теорії зайнятості:

1. Теорія Мальтуса – для знищення безробіття треба зменшити народжуваність;

2. Неокласична теорія – вважали, що безробіття виникає як порушення рівноваги на ринку праці, коли пропозиція на робочу силу перевищує його попит. Але це виникає, тоді коли рівень заробітної плати буде вище рівня ринкової рівноваги.

3.Кенсіанська- звертає увагу на те, що не існує ніякого механізму, що гарантує повну зайнятість. Повна зайнятість скорійше випадкова, ніж закономірна.

В умовах ринкової економіки змінюються погляди на так званий принцип загальності праці. Ринкові відносини передбачають вільний вибір людиною професії та місця роботи. За цих умов по-новому постає проблема повної зайнятості та її ефективності. Повна зайнятість є важливим фактором соціального захисту населення в трудовій сфері. Повна зайнятість передбачає використання всіх придатних для цього ресурсів та характеризується достатністю робочих місць для тих, хто потребує оплачуваної роботи, тобто має бути забезпечена зайнятість усіх, хто бажає і здатний працювати. Повна зайнятість є не лише соціальною гарантією, а й основою високоефективного використання трудового потенціалу суспільства. Проте сама по собі вона не є свідченням рівня організації зайнятості, доцільності та розумності її параметрів.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 725 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...