Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета та завдання вивчення дисципліни



Розвиток ринкових відносин, потребують належного банківського забезпечення усіх економічних процесів. Стабілізація грошового ринку, забезпечення процесів економічного відтворення потрібною грошовою масою є необхідною умовою розвитку бізнесу, виробничої і соціальної сфери і, відповідно, розвитку всієї економіки країни.

Специфічна роль банків як фінансових посередників, з одного боку, а також як емісійних установ, з іншого, дозволяє їм та банківській системі у цілому здійснювати визначальний вплив на макро- та мікроекономічні процеси, виступати активним чинником економічного розвитку окремо взятих підприємств, галузей і країни в цілому.

Розуміння ролі, завдань, функцій і значення банківської системи разом із оволодінням певними навиками здійснення банківських операцій, значно розширюють кругозір майбутнього спеціаліста - фінансиста, дозволять йому скористатися у своїй практичній діяльності отриманими знаннями і практичними навиками.

Банківська система, обслуговуючи практично всі підприємства і організації народногосподарського комплексу країни, є саморегулюючою і самодостатньою системою із належною внутрішньою організацією, ієрархічною будовою, формалізованими процедурами. Звідси і важливість розуміння та засвоєння внутрішніх механізмів та інструментів функціонування як банківської системи в цілому, так і окремого банку; механізмів та інструментів взаємодії банків з іншими економічними суб’єктами; механізмів та інструментів банківського регулювання.

Мета курсу: дати майбутнім фахівцям з економіки завдання щодо суті та практичних механізмів функціонування банківської системи та порядку здійснення банківських операцій. Сформувати у студентів вміння практично використовувати набуті знання за такими основними напрямками, як: ефективне розміщення (залучення) грошових ресурсів; кредитування; ведення розрахунків та касових операцій; здійснення операцій з валютними цінностями та інші. Таким чином, студенти повинні засвоїти основи банківської діяльності, знати порядок утворення і реєстрації банків, основні банківські операції та механізм і порядок їх здійснення, необхідність, роль і завдання Центрального банку держави.

Завдання курсу: всебічно підготувати студентів з теоретичних питань функціонування банківської системи (її необхідність, завдання і функції, принципи організації, основні поняття, категорії і терміни) і надати їм певні навики та вміння для подальшого практичного застосування. Оскільки банки усіх рівнів безпосередньо пов’язані з грошовим обігом і забезпечують його стабільність, студенти повинні засвоїти основи емісійно-касової роботи, готівкових і безготівкових розрахунків, технології обслуговування грошових потоків і міжбанківських розрахунків. Не менш важливими є засвоєння питань, пов’язаних із валютними, вексельними та нетрадиційними операціями банків, які стають сьогодні дедалі актуальнішими.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 149 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...