Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Емісійні операції банків з цінними паперами



Емісійні операції банків на ринку цінних паперів можна систематизувати залежно від виду цінних паперів, що випускаються в обіг, а саме:

операції з випуску пайових паперів

операції з випуску боргових зобов’язань;

операції з випуску похідних цінних паперів.

Емісія акцій – це цілеспрямована й організована певним чином діяльність емітента. Вимоги до цієї діяльності та процедури її здійснення визначаються нормами законодавства, положеннями установчого договору та статуту акціонерного товариства.

Збільшення статутного капіталу шляхом додаткового випуску акцій при незмінній номінальній вартості акцій;

розщеплення (поділ) або консолідації акцій при незмінному статутному капіталі;

реорганізації банку (наприклад, внаслідок злиття двох банків створюється новий банк, який має випустити свої акції).

Цілі інвестування банками коштів в цінні папери:

розширення доходної бази за рахунок зростання вартості цінних паперів, одержання прибутків у формі процентів, дивідендів, дисконту, курсової різниці від перепродажу цінних паперів; підтримання ліквідності банку шляхом створення вторинних резервів у формі високоліквідних цінних паперів, які у разі необхідності легко можна реалізувати або використати як заставу при позичанні коштів;

формування контрольного пакету цінних паперів і участь у управлінні діяльності об’єкта інвестування;

розширення клієнтської бази, забезпечення присутності банку на найдинамічніших ринках.

11.Торговельні банківські операції з іноземною валютою

Торговельні операції здійснюються агентами міжбанківського валютного ринку і пов’язані з купівлею-продажем, тобто конверсією певних сум готівкової та безготівкової валюти однієї країни на валюту іншої країни за узгодженим курсом на визначену дату на міжбанківському валютному ринку України.

Можна виділити декілька цілей торговельних (конверсійних) операцій:

- обмін валют при міжнародній торгівлі, здійсненні туризму, інвестицій;

- спекулятивні операції;

- хеджування (страхування) валютних ризиків.

Ф’ючерсні операції – це угоди між продавцем (покупцем) та кліринговою палатою ф’ючерсної біржі про продаж (купівлю) стандартної суми однієї валюти за іншу за узгодженим валютним курсом на конкретну дату в майбутньому.

Опціонні операції – це угоди, що дають право (але не зобов’язання) одному учаснику угоди купити або продати відповідну кількість іноземної валюти за фіксованим курсом протягом визначеного часу, тоді як другий учасник за грошову премію зобов’язується за необхідності забезпечити реалізацію цього права, будучи готовим продати або купити іноземну валюту за відповідною договірною ціною.






Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 1376 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...