Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Вы находитесь в большой группе людей, среди которых Вы не видите знакомых лиц



Вы находитесь в большой группе людей, среди которых Вы не видите знакомых лиц. Вдруг незнакомый(ая) подходит к Вам и начинает разговор, освобождая Вас от неловкого чувства «потерянности». Или: Через два дня после Вашего переезда на новую квартиру, Ваши новые соседи — супружеская пара — пришли поздравить Вас с новосельем.

Проявление инициативы в этих и подобных ситуациях, конечно, требует некоторой храбрости. Но если Вы способны проявить такую инициативу, Вы уже достигли высокого уровня уверенности в себе.

Если до сих пор Вы не находили для себя возможным протянуть руку первым — из-за боязни ли быть отвергнутым, или по другой причине, — мы советуем Вам все же попробовать сделать это.

Даже если не во всех случаях ответ окажется тем, на который Вы надеялись, Вы сможете убедиться в том, что сделать доброе дело — это само по себе и радость, и награда.


* Владимир Ромек.

ПЕРЕДМОВА

Лабораторні заняття з курсу технології лікарських форм проводяться в аудиторіях кафедри, обладнаних під асистенську кімнату і аптечний асептичний блок, або на базі навчально-виробничої аптеки. При роботі в лабораторії повинні виконуватися вимоги Інсрукціі по санітарному режиму аптек, затверджеої Наказом МОЗ України № 275 від 15.05.2006 «Про затвердження Інструкції по санітарно-протиепідемічному режиму аптек»

Крім дотримання санітарного режиму аптек обов'язковими є дотримання техніки безпеки (ТБ) і охорона праці (ОП) студентів і викладачів. Перед початком роботи в технологічній лабораторії студенти засвоюють правила ТБ. Після співбесіди з викладачем кожен студент розписується в спеціальному журналі. Він повинен уміти обережно поводитися з газовими пальниками, електричними плитками та іншими нагрівальними приладами, речовинами списків А і Б, наркотичними і психотропними речовинами; дбайливо поводитися з приладами і обладнанням, наявними в лабораторії; зі стерилізаторами працювати з дозволу та під контролем викладача.

Практичній роботі, яку виконують, виготовляючи препарати за індивідуальними рецептами під контролем викладача, передує самопідготовка. Прослухавши лекції, вивчивши навчальний матеріал, познайомившись з нормативними документами (НД), оформляють щоденник відповідно до розділів, що відображають етапи професійної діяльності технолога за рецептами, запропонованими викладачем в кінці попереднього заняття. Записи в щоденнику повинні бути короткими, акуратними і розбірливими. У графу 1 вносять номер по порядку завдань, викладених в інструкції. У графу 2 вносять завдання головним чином у вигляді прописи рецепта або вимоги. Пропис записують повністю на латинській мові в номенклатурі, прийнятої чинним виданням ГФ. У цій же графі йде опис фармацевтичної експертизи пропису рецепта, в ході якої перевіряють:

- сумісність інгредієнтів пропису для виявлення можливість утворення токсичних продуктів, ослаблення дії, порушення однорідності в результаті взаємодії компонентів. Перевірку проводять з урахуванням фізико-хімічних властивостей лікарських і допоміжних речовин, їх кількісного співвідношення в прописи, виду лікарської форми та інших факторів. Для практичної роботи в лабораторії студентам пропонуються прописи, що містять сумісні компоненті;

- разові і добові дози лікарських речовин списків А і Б в лікарських формах ентерального і парентерального ін'єкційного застосування;

- відповідність маси виписаного в рецепті наркотичного, снодійного або психотропного засобу (речовини) номер відпустки по одному рецепту.

При перевірці звертають увагу на вік хворого особливі позначки на рецепті: "За спеціальним призначенням", «Cito!» (Терміново!), “Statim!” (Немедленно!) та ін. На підставі фармацевтичної експертизи рецепта провізор-технолог (у навчальній аудиторії - студент) робить висновок про можливість виготовлення препарату, оформляє основну етикетку, вказуючи на ній номер аптеки, ПІБ хворого, номер рецепта, дату виготовлення, спосіб застосування та термін придатності лікарського препарату. У цій же графі описують оформлення зворотного боку рецепту у разі вмісту в прописи наркотичного, психотропного, снодійного або отруйної речовини, тобто речовин, що знаходяться на предметно-кількісному обліку, які видає фахівець, що відповідає за їх зберігання, відпуск та облік.

Зворотний бік рецепту оформляють таким чином. Пишуть назву лікарської речовини на латинській мові, вказують його масу (числом і прописом), дату отримання, ставлять підписи фахівців: видав (у навчальній аудиторії - викладач) і отримав речовину (у навчальній аудиторії - студент).

У графі 3 описують властивості лікарських і допоміжних речовин, включених до складу пропису рецепта, із зазначенням назви та синонімів на латинській мові. Властивості речовини описують з урахуванням їх значення для лікарської форми яку виготовляють. Для речовин списків А і Б вказують вищі разові дози (ВРД) і вищі добові дози (ВДД), норм одноразової відпуску наркотичних, психотропних і снодійних речовин. У цій же графі слід вказати фармакологічну дію речовин, а для лікарської рослинної сировини - подрібненість, діючі та супутні речовини, необхідні числові показники. Важливо відзначити умови зберігання лікарських і допоміжних речовин, так як це визначає зберігання виготовленого лікарського препарату.

У графі 4 записують розрахунки інгридієнтів прописи рецепта, вказують необхідні коефіцієнти і формули для розрахунку, що відповідає зворотному боці паспорта письмові контролю (ППК). У цій же графі записують зміст ППК, тобто оформляють його лицьову сторону. Зберігають ППК в аптеці протягом 2 місяців з моменту виготовлення лікарського препарату. Лицьову сторону ППК заповнюють після виготовлення (не дозованих лікарських форм: мікстур, крапель, мазей) або до стадії дозування (дозованих лікарських форм: порошків, пілюль, супозиторіїв) по пам'яті. Їх виписують на латинській мові, порядок написання лікарських і допоміжних речовин відповідає послідовності їх додавання. На ППК вказують всі використовувані допоміжні речовини, формули, загальний об'єм або масу лікарських форм, масу або об'єм однієї дози, число виписаних доз, а також масу тари (без кришки), яку необхідно знати при контролі лікарського препарату, виготовленого в концентрації по масі. ППК може бути записаний у графі 6, так як це - один з видів внутрішньоаптечного контролю.

У графі 5 описують технологічний процес по стадіях виготовлення, включаючи упаковку, закупорювання та оформлення препарату. Вказують умови і терміни зберігання виготовленого препарату, дають обгрунтування вибору оптимального варіанта технології. Вибір повинен бути зроблений на основі вміння використовувати НД з урахуванням фізико-хімічних властивостей лікарських і допоміжних речовин, з опорою на вміння, сформовані базовими і суміжними дисциплінами.

У графі 6 зазначають критерії оцінки якості за технологічними параметрами відповідно до НД. Контроль якості препарату проводять тричі: по-перше, на стадіях його виготовлення, включаючи фармацевтичну експертизу прописи, по-друге, після виготовлення препарату і, по-третє, при відпуску його з аптеки. На кожному з цих етапів можуть бути використані ті чи інші види внутрішньоаптечного контролю: контроль при прийманні, фізичний, хімічний, органолептичний, письмові, опитувальний. На підставі проведеного контролю роблять висновок про задовільно або незадовільно виготовленні препарату. Якщо лікарський препарат не відповідає пропонованим до нього вимогам, його виготовляють повторно.

Основні етикетки можуть бути спеціальними, відповідними виготовленої лікарській формі - "Поршкі", "Мікстура", "Краплі", "Краплі очні", "Очна мазь", або загальними - "Внутрішнє" (для пігулок і інших лікарських форм, у разі відсутності спеціальної етикетки); "Зовнішнє" (для супозиторіїв і рідин зовнішнього застосування). Перед відпусткою з аптеки проводять аналіз супровідних документів. Відзначають наявність рецепта, наявність і правильність оформлення ППК, відповідність номера на рецепті, ППК і квитанції. У разі присутності в складі препарату речовини, що знаходиться на предметно-кількісному обліку, замість рецепту хворому видають сигнатуру (копію рецепту), а рецепт залишається в аптеці. Оцінка якості лікарського препарату в залежності від специфіки лікарської форми представлена ​​в лекції. В основу проведення лабораторних занять покладена самостійна робота під контролем викладача як найбільш ефективна форма підготовки фахівців. Кожне лабораторне заняття проводиться за єдиним планом. Приступаючи до виконання лабораторного завдання, необхідно чітко представляти мету його і цільові види діяльності; відповісти на питання (як правило, в тестовій формі); в процесі заняття - виготовити і оцінити якість препаратів, вирішити навчальні контролюючі завдання, в тому числі і ситуаційні; виконати навчально-дослідну роботу по конкретній темі або блоку тем. На закінчення - підвести підсумки лабораторного заняття, отримати завдання до наступного заняття, здати викладачеві виготовлені препарати, привести порядок робоче місце, здавши лаборанту прилади і навчальну літературу. Виконання завдань повинно бути підтверджено оцінки та підписом викладача в щоденнику студента.

На лабораторних заняттях передбачено використання демонстраційного матеріалу: таблиць, зразків допоміжних речовин та лікарських форм, фільтруючого, пакувального матеріалів, апаратів, засобів механізації технологічних процесів. Контроль знань, практичних умінь, навичок здійснюється в кілька стадій.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН:

Н.р.

№ з/п Тема ІІ курс І семестр Дата № з/п Тема ІІ курс ІІ семестр Дата
  Державне нормування виробництва лікарських препаратів     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Дозування в технології ліків. Охорона праці при роботі із засобами малої механізації для дозування за масою та об’ємом     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Дозування в технології ліків. Охорона праці при роботі із засобами малої механізації для дозування за масою та об’ємом     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Тверді ліки     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Тверді ліки     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Тверді ліки     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Тверді ліки     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Тверді ліки     Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
Самостійна робота: «Збори»   Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
  Ліки з рідким дисперсійним середовищем.  
 
ДІЇ НА ВИПАДОК ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ На випадок виникнення пожежі дії працівників коледжу повинні бути спрямовані на забезпечення безпеки студентів, їх евакуацію і врятування. Також кожний працівник коледжу при виникненні пожежі або ознак пожеж (запах горіння, або тління різних матеріалів) повинен: Негайно повідомити пожежну частину по тел. 01, вказати точну адресу, місці горіння та назвати своє прізвище. - Повідомляти про пожежу директора коледжу. - Організувати зустріч пожежних підрозділів, вжити заходи по гасінню пожежі засобами, які є в навчальному закладі. Керівник коледжу, який прибув на місце пожежі, забов`язаний: - Перевірити, чи повідомляли в пожежну частину про пожежу; - Здійснювати керівництво евакуацією студентів і гасіння пожежі до прибуття пожежного підрозділу. На випадок виникнення загрози для життя людей негайно організувати їх врятування; - Організувати перевірку за списками наявності студентів і працівників; - Виділити для зустрічі пожежного підрозділу особу, яка добре знає розміщення під’їзних доріг і водо джерел; - Вивести з зони пожежі всіх працівників та інших осіб, які не зайняті в евакуації людей і ліквідації пожежі; - При необхідності вжити на місці пожежі медичну допомогу і інші службу; - Зупинити всі роботи, що заважають заходам евакуації людей і ліквідації пожежі; - Організувати відключення мережі електропостачання, зупинити систему вентиляції, вжити інших заходів, які перешкоджають розповсюдженню пожежі; - Забезпечити пожежну безпеку людей, які беруть участь в евакуації людей та гасінні пожежі; - Організувати евакуацію матеріальних цінносте в безпечні зони, визначити місце їх складання, забезпечити при необхідності їх обробку; - Інформувати начальника пожежного підрозділу про кількість людей в будинку. При проведенні евакуації гасіння пожежі необхідно врахувати обстановку, яка склалась, визначити найбільш безпечні шляхи і виходи при евакуації, забезпечити можливість евакуації людей в безпечну зону в найкоротший час, виключити умови, які сприяють виникненню падіння. При гасінні пожежі необхідно створити умови для безпечної евакуації людей: не відчиняти вікна, двері, а також не розбивати скло з метою запобігання проникненню вогню і диму в суміжні приміщення. Залишивши приміщення, необхідно зачинити за собою двері і вікна.     З правилами техніки безпеки ознайомлений(а)_________(підпис) Дії куратора групи, зав. кабінетом, зав. відділенням і інших відповідальних осіб при об’яві про стихійне лихо або аваріях техногенного характеру.   При об’яві: «ПОЖАР» - Голосом продублювати «ПОЖАР»; - Взяти журнал, стати біля дверей аудиторії, навчального кабінету, лабораторії, спортзалу і проконтролювати повний, організований вихід студентів із приміщення; - відключити електропостачання, закрити воду; - упевнитись у повному виході студентів, закрити, не замикаючи на замок, двері аудиторії, навчального кабінету, лабораторії, спортзалу і разом зі студентами вийти в район збору (спортивний майданчик)   СТУДЕНТИ:Діють тільки по команді куратора групи, зав. відділенням (відп. Осіб) - Почувши об’яву: «ПОЖАР» По команді куратора групи без паніки, організовано, швидко виходять із навчального кабінету, аудиторії, лабораторії, спорт зала; - Виходять із вихідних дверей (запасний вихід) приміщення медичного коледжу згідно плана евакуації, в район збору (спорт майданчик); - При русі по сходах іти без галасу, не штовхатися, дисципліновано; - При виході із будівлі пропустити студентів, які не встигли покинути приміщення коледжу; - На спорт майданчику вишукуються по групам і проходять перевірку згідно журнала групи; - Очікують розпорядження кураторів груп (відп. Осіб) на подальші дії.     З правилами техніки безпеки ознайомлений(а)_________(підпис) Правила роботи в лабораторії технології ліків 1.Лабораторні заняття з аптечної технології ліків проводяться в спеціально обладнаних навчальних лабораторіях (аптеках), оснащення і умови роботи яких максимально наближені до аптечних. Робота в лабораторії дозволяється лише після попередньої підготовки до заняття. 2.Перед виконанням практичної частини заняття студенти повинні ознайомитися з правилами техніки безпеки і протипожежних заходів відповідно до інструкції, розробленої для даної лабораторії, та з інструкцією щодо санітарного режиму в лабораторіях аптечної технології ліків і неухильно виконувати її під час практичної роботи. 3.Перед початком занять черговий групи отримує в лаборанта довідкову літературу, комплекти важків, інвентар, прилади і допоміжний матеріал, необхідні для виконання практичної роботи. 4.На робочих столах повинні бути лише предмети, потрібні для виконання роботи. 5.Не дозволяється пробувати на смак і використовувати для самолікування лікарські засоби з робочих штангласів, а також виносити їх з лабораторії. 6. Під час роботи забороняється мати декілька штангласів на робочому місті. 7.Забороняється споживати їжу і курити в лабораторії. 8.Виходити з лабораторії під час занять можна лише з дозволу викладача. 9.Під час роботи з отруйними і сильнодіючими засобами потрібно суворо дотримувати техніки безпеки, уважно прочитати рецепт, перевірити доз, вибрати оптимальний спосіб приготування ліків. Після цього підібрати відповідний посуд і прилади. Після кожного відважування (відмірювання) лікарських засобів шийку та пробку штангласа треба витирати чистою серветкою з марлі і обов’язково ставити його на попереднє місце. 10.Виконуючи практичну роботу, студент повинен тримати своє робоче місце чистим і впорядкованим, зберігати медикаменти відповідно до чинних правил, дбайливо поводитися з інвентарем і обладнанням, щоразу перед початком роботи перевіряти точність ваг і важків, правильність складання бюреток і стан живильних посудин. 11.Після приготування ліків студент для самоконтролю повинен повторно уважно прочитати рецепт, перевірити, чи точно взяті приписані лікарські засоби, заповнити паспорт письмового контролю з пам’яті і поставити свій підпис. Після закінчення роботи впорядкувати робоче місце, вимкнути прилади, воду, електрику. 12.Черговий повинен перевірити порядок на робочих місцях у кожного студента, здати лаборантові отриману довідкову літературу, комплекти важків, інший інвентар і прилади, провести вологе прибирання в лабораторії.   З правилами техніки безпеки ознайомлений(а)_________(підпис)
Етичний кодекс фармацевта України Ø Завжди пам ’ ятайте про відповідальність за людське життя. Ø У своїй роботі керуйтеся вимогами професійного обов’язку. Ø Виховуйте в собі почуття професійної відповідальності перед хворими. Ø Проявляйте однакову зацікавленість до всіх пацієнтів неза­лежно від статі, віку, раси, національності та соціального ста­тусу, релігійних і політичних уподобань. Ø Постійно підвищуйте свої професійні знання і навички. Ø Зберігайте професійну таємницю. Ø Виконуйте кожну професійну функцію старанно, уважно, відповідально і професійно. Ø Впливайте на суспільство у сфері збереження здоров’я, про­філактики захворювань. Ø Беріть активну участь у санітарно-просвітницькій роботі з охо­рони здоров’я: протидійте знахарству; боріться з лікарською залежністю, наркоманією, алкоголізмом і тютюнопалінням. Ø Головна умова вашої фармацевтичної діяльності — завжди підтримувати свій професійний рівень. Взявши на себе про­фесійну відповідальність за приготування, зберігання, від­пуск ліків, завжди пам’ятайте, що у ваших руках життя лю­дини — більшої відповідальності не існує.     Ознайомлений(а)_________(підпис) АЛГОРИТМ Виконання санітарних вимого під час виготовлення ліків на практичних заняттях На початку роботи ваги, шпателі, ножиці та інший дрібний інвентар протерти спирто - ефірною сумішшю (1:1) ↓ Після кожного відважування або вимірювання лікарських засобів з штангласів їхні шийки і пробки потрібно витирати марлевою серветкою. Серветку використовувати лише один раз. НЕ витирати ваги і штангласи особистим рушником. ↓ Дотримуватись правил зберігання лікарських засобів, які використовуються під час виготовлення лікарських засобів; зберігати їх у щільно закупорених контейнерах або інших контейнерах в умовах, що унеможливлюють їх забруднення. ↓ Вибрати з ступок мазі і порошки пластмасовою пластинкою (капсулаторкою) або звільненою від емульсії засвідченою рентгенівською плівкою. ↓ Після виготовлення мазей їх залишки видалити за допомогою паперу чи лігніну; ступки вимити і простерилізувати відповідно до вимог чинного наказу МОЗ України ↓ Капсули, шпателі, нитки та інші матеріали, які використовують для роботи, зберігати в окремих ящиках, які кожного дня миють чергові   Дотримуватись умов зберігання простерилізованого допоміжного матеріалу: вату, марлю, пергаментний папір, фільтри, тощо зберігати в біксах з притертими пробками відповідно до вимого НТД ↓ Аптечний посуд помити, простерилізувати і дотримуватися умов зберігання його у щільно зачинених шафах відповідно до вимого нормативної документації.   Ознайомлений(а)_________(підпис) АЛГОРИТМ Дотримання правил особистої гігієни студентів у лабораторії технології ліків   Перед початком занять зняти верхній одяг, надягти технологічний одяг (халат і шапочку), ретельно заправити волосся, надягти змінне взуття, вимити і продезінфікувати роки ↓ Перед відвідуванням місць загального користування зняти халат і шапочку, а після відвідування - вимити і продезінфікувати руки і надягнути технологічний одяг ↓ Не виходити за межі лабораторії в технологічному одязі ↓ Не зберігати на робочих місцях і в кишенях предмети особистого користування, крім чистої носової хустинку ↓ Нігті зрізати коротко, не покриваючи їх лаком, не носити на пальцях каблучки під час виготовлення та фасування ліків ↓ На робочих місцях підтримувати фармацевтичний порядок ↓ Дотримуватися чинних правил з техніки безпеки та виробничої санітарії в навчальній аптеці     Ознайомлений(а)_________(підпис)

ЗРАЗОК ВЕДЕННЯ ЩОДЕННИКА





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 652 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...