Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклади ефективності окремих стандартів



Стандартизація дерев’яної і картонної тари, застосованої для паковування та транспортування різних виробів, в тому числі і товарів народного споживання, сприяє економії щорічно майже 500 тис. м3 пиломатеріалів, близько 15 тис. т картону, що в грошовому виразі дає економію майже 100 млн. грн. в рік. Така економія отримується за рахунок встановлення раціональних типів і розмірів тари і спеціалізації її виготовлення з високим рівнем механізації і автоматизації виробництва.

Стандартизація номінальної напруги електричної мережі, а також приєднаних до неї джерел і приймачів електроенергії дає щорічну економію близько 560 млн. грн. за рахунок великого скорочення числа використання великої номенклатури електричних машин, апаратів, пристроїв, різного роду кабелів і проводів.

В радіоелектронній промисловості до стандартизації застосовувалось 155 типорозмірів сигнальних ламп, які виготовлялись на 65 заводах. Завдяки стандартам зменшили число їх типорозмірів до 7 і знизили собівартість ламп у 5 разів внаслідок централізації виробництва на спеціалізованих заводах.

Новий стандарт на вагонні букси з підшипниками котіння дає більше 220млн.крб. річної економії за рахунок усунення затрат на дорогі і дефіцитні кольорові метали і підвищення строку служби.

Крім того перехід залізничного транспорту на підшипники котіння необхідний для підвищення швидкості поїздів. Стандартизація і спеці алізація виробництва вузлів і деталей обладнання, застосовуваного в хімічній промисловості, дає економію в 20 млн. грн. в рік. Введення стандартів, зменшуючи різнотиповість деталей в масштабах країни, забезпечує економію до 30 млн. грн. в рік.

Велика економія досягається на підприємствах в результаті розви­тку заводської стандартизації. Так, наприклад, на Красногірському механічному заводі в результаті більш широкого застосування станда­ртизованих і уніфікованих деталей досягнута річна економія 600 тисяч грн., а на Рязанському заводі торфяного машинобудування – близько 3,4 млн. грн. Впровадження на заводах міста Санкт-Петербурга 28 різних стандартів дало економію більш 1 млн. грн., тоді як витрати впровадження становили лише 62 тис. грн.

Спільний економічний ефект в результаті повного введення всіх діючих в державі стандартів може досягнути 5 млрд. грн. в рік. Підраховано, що кожний карбованець витрат на стандартизацію дає економію від 3 до 12 грн., а по окремих стандартах значно більше.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...