Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мова і мислення



Філософія мови – дослідження мови з погляду його походження, суті і функції в людському суспільстві, в розвитку культури.

Мислення – активний процес віддзеркалення об'єктивного світу в поняттях, думках, теоріях і т. п., пов'язаний з рішенням тих або інших задач, з узагальненням і способами опосередкованого пізнання дійсності. Т. о. Будучи зв'язаним, з понятійними аспектами саме мислення відповідальне за осмислення, переробку і трансформацію мовного знаку в те, що він означає — в поняття.Наявність мови і його, складних логіко-граматичних структур дозволяє людині робити висновки на основі логічних міркувань, не звертаючись, кожного разу до свого безпосереднього плотського досвіду. Наявність мови дозволяє людині здійснити операцію висновку, не спираючись на безпосередні враження і обмежуючись лише тими засобами, які має в своєму розпорядженні саму мову. Це властивість мови створює можливість складних форм дискурсивного мислення, які є основними формами продуктивної інтелектуальної діяльності людини.Моделлю логічного мислення, що здійснюється за допомогою мови, може бути силогізм.Важливо відзначити, що зв'язки розумових процесів з лінгвістичними структурами, широко обговорюється сьогодні представниками різних шкіл і учень філософії - структуралізмом, позитивізмом поста, герменевтикою і ін. Дослідження психологів, фізіологів, лінгвістів, мовознавців і філософів підтверджують той факт, що мова і мислення зв'язані тисячами ниток і взаїмопереходов. Вони не можуть існувати один без одного. Мова без думки - порожня, думка без мови - німа, а, отже, не зрозуміла. Але було б помилкою ототожнювати одне з іншим, бо мислити, не означає говорити, а говорити не завжди означає мислити.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...