Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геохімія біосфери. Історія геохімії



Геохімія біосфери є одним з розділів геохімії. Що ж таке геохімія?

Місце народження цієї науки: Кафедра мінералогії Московського університету.

«Батьки»: В.І. Вернадський, О.Є. Ферсман, Ф.У. Кларк, В.М. Гольдшмідт.

Геохімія – порівняно молода наука, яка вивчає хімічний склад Землі, її оболонки та хімічні процеси, що перебігають в них:

· міграцію хімічних елементів;

· взаємодію між ними;

· процеси їх концентрації і розсіювання;

· розподілення в різних природних середовищах;

· формування асоціацій (закономірних сполучень) хімічних елементів.

Франк Уїглсуорт Кларк трактував геохімію лише як сукупність відомостей про хімічний склад земної кори. Але геохімія, яка зросла з мінералогії, за виразом одного з її засновників, В.І. Вернадського, вивчає передусім історію хімічних елементів в природі, їх поведінку під час різноманітних природних процесів.

Як відомо, історію окремих атомів, а частіше їх комплексів, вивчають численні наукові дисципліни: мінералогія, петрографія, грунтознавство, гідрохімія, фізиологія рослин і тварин та інші. Однак, кожна з них вивчає лише строго певний відрізок шляху атомів, не ставлячи своїм завданням охопити цей шлях в цілому. В результаті довгий шлях атомів виявляється розбитим на окремі дистанції, кожна з яких вивчається під особливим кутом зору, а, отже, і особливими методами, що створює враження їх ізольованості.

Зв’язуючу роль як раз і відіграє геохімія, яка відстежує всю історію поведінки і всі форми находження атомів на Землі, включно і ті, з якими мають справу інші науки.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 662 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...