Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правомірна поведінка: її поняття та види



Правомірна поведінка — це суспільно корисна правова поведінка особи (дія або бездіяльність), яка відповідає розпорядженням юридичних норм і охороняється державою.

правомірна поведінка завжди містить два моменти:

— інформаційний, тобто поінформованість громадянина про свої юридичні права і обов'язки. Важливою є не тільки наявність розвинутого юридичного механізму захисту права на доступ до правової інформації, а й активнее практичне використання його громадянами; — поведінковий, тобто уявлення про законні способи здійснення своїх юридичних прав і обов'язків. Слід зважити на те, що правомірна поведінка складається із елементів —правомірних вчинків, тобто таких, що мають суспільне корисний характер. В основі правомірної поведінки лежить розуміння справедливості і корисності розпоряджень правових норм, відповідальності перед суспільством і державою за вчинки, що є показником соціальної зрілості і юридичної грамотності особи.Через правомірну поведінку право діє, поза неї воно мертве. Вид і міраправомірної поведінки встановлені диспозиціями норм права. Правомірна поведінка виступає як загальна форма реалізації суб'єктивних юридичних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків.Саме правомірна поведінка становить сутність правопорядку. Через правомірну поведінку здійснюється управління суспільством, йогожиттєдіяльність. Основна маса виникаючих і діючих у суспільствіправовідносин має у своєму підґрунті правомірну поведінку.равомірна поведінка завжди містить два моменти:— інформаційний, тобто поінформованість громадянина про свої юридичніправа і обов'язки. Важливою є не тільки наявність розвинутого юридичногомеханізму захисту права на доступ до правової інформації, а й активнепрактичне використання його громадянами;— поведінковий, тобто уявлення про законні способи здійснення своїхюридичних прав і обов'язків.Слід зважити на те, що правомірна поведінка складається із елементів —правомірних вчинків, тобто таких, що мають суспільне корисний характер.В основі правомірної поведінки лежить розуміння справедливості ікорисності розпоряджень правових норм, відповідальності передсуспільством і державою за вчинки, що є показником соціальної зрілості і юридичної грамотності особи.




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...