Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перелік шкідливих речовин на виробництві та нормування їхнього вмісту у повітрі робочої зони



Для забезпечення нормальних та безпечних умов праці в кожному виробничому приміщенні повинен проводитись кон­троль повітряного середовища на вміст у ньому шкідливих газів та пари. Незважаючи на вжиті заходи захисту, вони можуть проникати в повітряне середовище деяких виробничих при­міщень в зв'язку з по­рушенням або недосконалістю технологічного процесу.

Нормування вмісту шкідливих речовин у повітрі робочої зони харчових підприємств регламентується нормами ГОСТ 12.1.005-088 ССБП «Загальні санітарно - гігієнічні вимоги до повітря робочої зони».

У цеху з виготовлення кисломолочної продукції даного молочного заводу основними небезпечними речовинами, які можуть потрапляти у повітря робочої зони можуть бути аміак, сода кальцинована, сода каустична.

Аміак використовується при роботі холодильних аміачних компресорів.

Зм.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
Розділ 7  
Сода кальцинована, сода каустична використовуються у складі миючих і дезинфікуючих розчинів, які застовуються для миття обладнання.

Фізико-хімічна та санітарно-гігієнічна характеристика шкідливих речовин повітря робочої зони в процесі виробництва представлена в табл.7.2.

Табл. 7.2- Фізико-хімічна та санітарно-гігієнічна характеристика шкідливих речовин, які використовуються або виділяються у повітря робочої зони в процесі виробництва

Речовина Характеристика речовини ГДК у повітрі робочої зони, мг/м³ Клас небезпеки Токсична дія
         
Аміак NH3 Безбарвний газ з різким запахом     Подразнює переважно верхні дихальні шляхи. При високих концентраціях збуджує центральну нервову систему і викликає судоми. При потраплянні на шкіру викликає опіки.
 
Продовження табл. 7.2
         
Сода кальцинована Кристалічна речовина     Викликає подразнення дихальних шляхів, почервоніння рогівки очей, при попаданні на шкіру можливі екземи
Сода каустична (у перерахунку на NаОН) Безбарвна рідина 0,5   Подразнює шкіру і слизову оболонку верхніх дихальних шляхів

Для профілактики професійних захворювань і нормалізації повітряного середовища на заводі у виробничих і побутових приміщеннях передбачається припливно-витяжна вентиляція.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...