Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні положення бухгалтерського обліку вкладних (депозитних) операцій в банках України



Залучені (розміщені) вклади (депозити) первісно оцінюються і відображаються за справедливою вартістю, з урахуваанням ви­трат на операцію, відповідно, як актив та зобов'язання, які не під­лягають взаємозаліку. Справедлива вартість фінансового інстру­менту під час первісного визнання, як правило, дорівнює фактич­ній ціні операції.

Якщо банк залучає (розміщує) вклад (депозит) за ставкою, що суттєво відрізняється від ставки, яку банк застосовує на цю саму дату для подібних фінансових інструментів, то в бухгалтерсько­му обліку відразу визнається прибуток або збиток на суму різ­ниці між справедливою вартістю та сумою фактично отриманих (наданих) коштів (вартістю договору) у кореспонденції з рахун­ками дисконту (премії). У цьому разі банк визначає справедливу вартість шляхом дисконтування всіх очікуваних майбутніх грошових потоків із застосуванням ринкової процентної ставки щодо подібного фінансового інструменту.

Суми неамортизованого дисконту (премії) амортизуються із застосуванням ефективної ставки відсотка не рідше одного разу на місяць протягом строку дії договору в кореспонденції з рахун­ками процентних витрат (доходів).

На дату балансу вклади (депозити) оцінюються за амортизо­ваною собівартістю з використанням ефективної ставки відсот­ка під час здійснення амортизації дисконту (премії) та нарахуван­ня процентів.

Ефективна ставка відсотка - ставка, яка точно дисконтує очікуваний потік майбутніх грошових платежів або надходжень упродовж очікуваного терміну дії фінансового інструменту до чи­стої балансової вартості цього інструменту.

Ефективна ставка відсотка розраховується під час первісного визнання фінансового інструменту шляхом визначення потоків грошових коштів з урахуванням умов договору за відповідним фінансовим інструментом.

Будь-які різниці, що виникають між сумою визнаних за ефек­тивною ставкою відсотка процентних витрат (доходів) та нарахо­ваних за номінальною процентною ставкою витрат (доходів) відо­бражаються за рахунками з обліку неамортизованого дисконту (премії) у кореспонденції з рахунками з обліку процентних витрат (доходів).

Амортизація визнаного дисконту (премії) за фінансовими інструментами здійснюється одночасно з нарахуванням процен­тів. Таким чином забезпечується застосування методу ефектив­ної ставки відсотка.

Слід зазначити, що за такими фінансовими інструментами, як депозити «овернайт» та вклади (депозити) на вимогу, ефективна ставка відсотка не застосовується.

Бухгалтерський облік нарахованих, отриманих (сплачених), наперед отриманих (сплачених) доходів та витрат за вкладними (депозитними) операціями здійснюється згідно з порядком, визна­ченим Правилами бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України, затвердженими постановою Правління НБУ № 255 від 18.06.2003 року.

Облік вкладних (депозитних) операцій та нарахованих дохо­дів і витрат за такими операціями в іноземній валюті та банківсь­ких металах здійснюється аналогічно до порядку обліку вклад­них (депозитних) операцій у національній валюті. Курсові різниці від переоцінки суми вкладу (депозиту), а також нарахованих за ними відсотків в іноземній валюті та банківських металах унаслі­док зміни офіційного валютного курсу відображаються за рахун­ком 6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківсь­кими металами».

Банк для відображення в обліку вкладних (депозитних) опе­рацій відповідно до облікової політики може використовувати транзитні рахунки, рахунки кредиторської та дебіторської забор­гованості з подальшим відображення цих операцій за відповідни­ми рахунками з обліку вкладних (депозитних) операцій.

Бухгалтерський облік операцій із залучення, розміщення, погашення депозитів, нарахування та списання (отримання) ви­трат (доходів) за ними здійснюється за рахунками, наведеними в табл. 3.1.

Таблиця 3.1. Перелік згрупованих рахунків для обліку операцій із залучення, розміщення, погашення депозитів, нарахування та списання (отримання) витрат (доходів) за ними





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 670 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...