Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перелік витрат підприємства на охорону праці



Назва групи витрат Назва різновиду витрат Сума витрат
20_р 20_р 20_р
           
  Додаткові витрати до страхових відшкодувань потерпілим у наслідок травм і професійних захворювань Тимчасова непрацездатність Одноразова допомога включаючи членів родини і утриманців загиблих Відшкодування витрат лікувальним установам Санаторно-курортне обслуговування Витрати на соціальну допомогу інвалідам Інші доплати      
  Пільги і компенсації працюючим у важких і шкідливих умовах Додаткові відпуски Скорочений робочий день Лікувально-профілактичне харчування Надання молока чи інших рівноцінних продуктів. Підвищені тарифні ставки Доплати за умови і інтенсивність праці Пенсії на пільгових умовах      
  Витрати на профілактику травматизму і професійних захворювань Витрати на працеохоронні заходи за колективним договором Витрати на додаткові до колективного договора працеохоронні заходи Витрати на працеохоронні заходи з усіх джерел фінансування У т.ч.- придбання засобів захисту та захисного одягу, миючих засобів - страхування - на поліпшення умов праці (установка кондиціонерів, витяжні, заміна вікон, комп’ютерні столи, крісла, ремонт опалення, жалюзі) - реконструкція лабораторних приміщень - придбано вогнегасників та пожежних засобів - література з охорони праці, та нормативні документи - навчання з охорони праці - експертиза умов праці - поповнення аптечок - медогляд.      
  Витрати на ліквідацію аварій і нещасних випадків на виробництві Вартість зіпсованого обладнання, будівель, інструментів Витрати на порятунок потерпілих, розслідування нещасного випадку Виплати заробітної плати і доплати за час вимушених простоїв Вартість ремонту частково зіпсованого обладнання, будівель, інструментів Вартість підготовки та перепід-готовки працівників замість вибулих унаслідок загибелі чи інвалідності      
  Штрафи та інші відшкодування   Штрафи підприємства, організації за недотримання нормативних вимог охорони праці Штрафи працівників за порушення законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці Компенсації працівникам за зупинку робіт органами держнагляду за охороною праці Компенсаційні виплати населенню за пошкодження їх житлового фонду, частки майна і забруднення навколишнього середовища. Інші санкції.        
             

Оцінюючи ступінь ефективності СУОП на підприємстві слід виходити з того, що витрати на охорону праці можуть бути доцільними, частково доцільними і недоцільними. Доцільні – витрати спрямовані на збереження, відновлення здоров’я працівників, зростання продуктивності праці. Це витрати на профілактику травматизму і професійних захворювань. Частково доцільні – пільги і компенсації за несприятливі умови праці. Недоцільні – витрати на ліквідацію аварій і нещасних випадків, штрафи, додаткові витрати до страхових відшкодувань потерпілим.

Особливу увагу слід звернути також на державний нагляд і громадський контроль стану охорони праці на підприємстві. Результати аналізу даних занести в таблицю Додатку А.

По узгодженню з консультантом може бути виконана додаткова математико-статистична обробка зібраних даних за випадками травм з тимчасовою непрацездатністю потерпілих, яка дає можливість знайти залежність економічних втрат підприємств від кількості нещасних випадків, кількості днів непрацездатності і одержаної заробітної плати травмованих:

,

де е - економічні втрати підприємства за рік, грн.; N - кількість нещасних випадків за рік; D - сумарна тривалість часу непрацездатності з причини травм, дн.; b - середня денна заробітна плата травмованого, грн. Перший член цієї формули (0,6N) характеризує втрати, пов'язані з доплатою в день травм, другий (1,28D) характеризує втрати, пов'язані з виплатою за лікарняними листками, переводом на легшу роботу, амбулаторним лікуванням, компенсації за відпустку; 8N дає середню характеристику розмірів матеріальної допомоги.

3.2.Аналіз умов праці на підприємстві (установі, організації)

В цій логічній частині не слід проводити експертизу небезпечних і шкідливих факторів усього виробництва, а потрібно лише розглянути умови праці в яких безпосередньо проходить практику студент, а також окремі факти порушення основ охорони праці та безпеки на підприємстві та надати управлінські пропозиції щодо усунення негативних проявів.

Виходячи з принципів Гігієнічної класифікації, умови праці діляться на 4 класи – оптимальні, допустимі, шкідливі та небезпечні (екстремальні). 1 клас – ОПТИМАЛЬНІ умови праці – такі умови, при яких зберігається не лише здоров'я працюючих, а й створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності. Оптимальні гігієнічні нормативи виробничих факторів встановлені для мікроклімату і факторів трудового процесу. Для інших факторів за оптимальні умовно приймаються такі умови праці, за яких несприятливі фактори виробничого середовища не перевищують рівнів, прийнятих за безпечні для населення.

2 клас – ДОПУСТИМІ умови праці – характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища і трудового процесу, які не перевищують встановлених нормативів, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни та не чинять несприятливого впливу на стан здоров'я працюючих та їх потомство в найближчому і віддаленому періодах.

3 клас – ШКІДЛИВІ умови праці – характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та/або його потомство.

Аналіз умов праці слід розпочати з характеристики приміщення і робочого місця, далі проаналізувати існуючі та вибрати оптимальні параметри мікроклімату, забрудненості повітряного середовища, освітленості, шумів, електробезпеки тощо; навести перелік шкідливих та небезпечних виробничих факторів, які супроводжують працю на даному робочому місці; вказати можливе джерело утворення цих факторів.

1. Санітарно-гігієнічні умов праці. Тут описується стан умов праці у відділі (офісі), в якому студент проходить практику. Слід висвітлити такі питання:

- загальна характеристика приміщення відділу (офісу): площа, об’єм, кількість працюючих, насиченість обладнанням. Коротко описати устаткування приміщення, де знаходиться робоче місце. Згідно з характером роботи, що виконується, вибрати норми за площею та об’ємом приміщення, що наведено дня одного робочого місця, та порівняти їх з фактичними значеннями.

- мікроклімат виробничого приміщення. Згідно з ДСН [1] визначаються категорія важкості роботи, що виконується та період року. Здійснюється характеристика метеорологічних параметрів на робочих місцях, їх відповідність нормативним значенням; наявність на робочих місцях, їх відповідність нормативним значенням; наявність вентиляції, кондиціювання і опалення тощо. Вказуються види та системи освітлення, що використовуються в даному приміщенні. Вказуються норми освітлення робочих місць, які порівнюються з фактичними даними, якість освітлення (спектральний склад, рівномірність освітлення оточуючих предметів, яскравість джерел світла) СНиП ІІ-4-79/85. «Естественное и искусственное освещение. Нормы проектирования [17]. Нормативні значення параметрів порівнюються з фактичними даними, а результати заносять в таблицю 2. При заповненні таблиці та її аналізі отриманих результатів слід користуватись нормативними документами [16, 19]та таблицями Додатків Б-Д.

Таблиця 2.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 887 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...