Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Механізм розрахунку та порядок заповнення і подання звітності зі збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства



Не менш важливим платежем, який справляється під час реалізації алкогольних напоїв і пива, виступає збір на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства. Цей збір регулюється Законом України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 9.04.1999 року № 587-XIV[2]. Платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору лише за мови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. У разі постачання такої продукції суб’єктам оптової та роздрібної торгівлі власного виробництва вони не є платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

У разі реалізації алкогольних напоїв та пива за договорами комісії (консигнації) платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності (крім виробників-комітентів у разі здійснення ними оптової торгівлі алкогольних напоїв та пива), які отримують на свій рахунок кошти або інші види компенсації за продаж цієї продукції.

Об’єктом оподаткування збором є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.

Ставка збору становить півтора відсотка від об’єкта оподаткування.

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства платники сплачують на спеціальний рахунок Державного казначейства України щомісяця у строки, визначені законом для місячного звітного періоду.

Нараховані суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства залишаються на спеціальному рахунку Державного казначейства України. Головним розпорядником цих коштів є центральний орган виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері виноградарства, садівництва і хмелярства. Суми збору розподіляються та використовуються таким чином: вісімдесят п’ять відсотків – на розвиток виноградарства і садівництва, п’ятнадцять відсотків – на розвиток хмелярства. Забороняється нецільове використання зазначених коштів.

Звітним документом є Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, Порядок заповнення якого затверджено Наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2009 № 671[3].

У Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства платником збору щомісяця зазначається сума податкового зобов’язання зі сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

У розрахунку вказуються всі передбачені в ньому показники. У разі незаповнення того чи іншого показника (через його відсутність) у відповідній графі розрахунку ставиться прокреслення. Розрахунок заповнюється чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарської машинки, принтерів.

Суми збору у розрахунку за кожний податковий (звітний) місяць проставляються у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Розрахунок складається з таких частин: загальна частина, розділ «Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» та спеціальна частина для службових відміток.

У загальній частині розрахунку відображаються такі дані (рис. 3.7).

Рис. 3.7. Загальна частина Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

У відповідних клітинках колонки 2 «Вид товару» Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (рис. 3.8) зазначаються алкогольні напої та/або пиво окремими рядками.

У відповідних клітинках колонки 3 «Сума виручки від реалізації товарів в оптовій торговельній мережі за договорами комісії» зазначається сума виручки, отримана на всіх етапах реалізації алкогольних напоїв та/або пива в оптовій торговельній мережі за договорами комісії.

Рис. 3.8. Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

У відповідних клітинках колонки 4 «Сума виручки від реалізації товарів в оптовій торговельній мережі за іншими договорами» зазначається сума виручки, отримана на всіх етапах реалізації алкогольних напоїв та/або пива в оптовій торговельній мережі за іншими договорами.

У відповідних клітинках колонки 5 «Сума виручки від реалізації товарів у роздрібній торговельній мережі за договорами комісії» зазначається сума виручки, отримана на всіх етапах реалізації алкогольних напоїв та/або пива в роздрібній торговельній мережі за договорами комісії.

У відповідних клітинках колонки 6 «Сума виручки від реалізації товарів у роздрібній торговельній мережі за іншими договорами» зазначається сума виручки, отримана на всіх етапах реалізації алкогольних напоїв та/або пива в роздрібній торговельній мережі за іншими договорами.

У відповідних клітинках колонки 7 «Сума виручки від реалізації товарів у мережі громадського харчування за договорами комісії» зазначається сума виручки, отримана на всіх етапах реалізації алкогольних напоїв та/або пива в мережі громадського харчування за договорами комісії.

У відповідних клітинках колонки 8 «Сума виручки від реалізації товарів у мережі громадського харчування за іншими договорами» зазначається сума виручки, отримана на всіх етапах реалізації алкогольних напоїв та/або пива в мережі громадського харчування за іншими договорами.

У відповідних клітинках колонки 9 «Всього виручки до оподаткування» зазначається загальна сума виручки, отримана за звітний місяць, яка підлягає оподаткуванню.

У відповідних клітинках колонки 10 «Сума податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету» зазначається сума в розмірі одного відсотка від загальної суми виручки, отриманої за звітний місяць.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...