Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні умови створення підприємства



Приступаючи до створення підприємства, підприємець чи група підприємців повинні мати перед собою чітку і зрозумілу ідею, яка має бути закріплена системою постійного одержання замовлення на свою продукцію або послуги.

Передбачувані випуск продукції або надання послуг повинні бути забезпечені всіма необхідними матеріально-сировинними та іншими виробничими ресурсами. Крім того, починаючи нову справу, необхідно передбачити можливості поповнення свого ка­піталу. Всі ці питання мають бути конкретно відображені в основному документі - підприємницькому бізнес-плані, зміст якого розглядається в одному з наступних розділів посібника.

Важливою рисою будь-якого сучасного підприємця є здатність гнучко реагувати на зміну ринкової ситуації. Для цього, дотримуючись вимог економічної свободи, треба бути компетентним у вибраній сфері діяльності, володіти необхідними рисами характеру, бути цілеспрямованим, готовим до невдач, здатним навчатися і робити висновки зі своїх помилок. Необхідно підібрати надійних партнерів. Треба бути готовим до конкурентної боротьби. Необхідно чітко організовувати маркетинг і менеджмент, вміти підтримувати неформальні зв'язки й офіційні відносини як з поста­чальниками сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, так і зі споживачами продукції, замовниками.

Слід розуміти, що будь-яка підприємницька акція - це організація взаємозв'язків. І чим обґрунтованіше вона створена й уміло регулюється, тим більше надії на одержання економічної вигоди, на прибуткове покриття вкладених у виробництво витрат.

Усі дії повинні відповідати вимогам законодавчих актів України, дотриманню п'яти фундаментальних питань і виконанню основних цілей національної економіки, мають бути спрямовані на розв’язання екологічних, економічних і регіональних проблем.

Тому для забезпечення розвитку суспільства необхідно дотримуватися п'яти фундаментальних питань, зміст яких полягає у наступному [18, 52]:

1. Скільки необхідно виробляти продукції, надавати послуг? У якому обсязі або яку частину наявних ресурсів доцільно використовувати у виробничому процесі?

2. Що необхідно виготовляти? Який набір товарів і послуг найповніше задовольняє матеріальні потреби суспільства?

3. Як цю продукцію слід виготовляти? Як має організовуватися виробництво? Які фірми повинні здійснювати і яку використовувати технологію виробництва?

4. Хто повинен користуватися цією продукцією? Зокрема, як має розподілятися продукція між індивідуальними споживачами?

5. Чи здатна система адаптуватися до змін? Чи зможе система домогтися певних змін у зв'язку зі змінами технології у виробництві, попиту споживачів, змінами в постачанні ресурсів тощо.

Приступаючи до організації підприємства, підприємець ставить перед собою запитання: що він може і прагне створити, на основі чого. Але для організації підприємства необхідні кошти, статутний фонд, приміщення; при організації підприємницької діяльності - виробничі потужності, обладнання, відповідна технологія, підготовлені виробничі кадри тощо. Важливу роль в організації підприємства відіграють, результати вивчення ринку: попиту і пропозиції, ціни тієї продукції, яку підприємець передбачає виготовляти, стану конкурентів, можливості забезпечення виробництва необхідними матеріальними і сировинними ресурсами. В результаті підготовки до організації підприємництва необхідно спрогнозувати, який буде прибуток за тієї умови, що продукція виявиться конкурентоздатною і користуватиметься попитом на ринку.

Сформулювавши ідею, підприємець визначається, який вид підприємницької діяльності є для нього прийнятним, і приступає до створення підприємства.

Підприємство створюється згідно з рішенням власника (власників) майна чи уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішен­ням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, пе­ретворення) діючого (чи діючих) суб'єкта господарювання.

Рішення про створення підприємства приймається за погодженням з Антимонопольним комітетом України.

Підприємство може бути створене внаслідок примусового поділу діючого суб'єкта господарювання відповідно до антимонопольного законодавства України, а також в результаті виділення зі складу діючого підприємства, організації.

У випадках, коли для створення і діяльності підприємства потрібні природні ресурси, дозвіл на їх використання видається відповідно радою народних депутатів, а в передбачених законо­давчими актами випадках - Верховною Радою України за подан­ням первинного природокористувача за наявністю позитивного висновку державної екологічної експертизи або відповідної ради народних депутатів.

Підприємству може бути передана в колективну власність або надана в користування, у тому числі на умовах оренди, земельна ділянка в порядку, встановленому земельним кодексом України.

Суб'єкт підприємницької діяльності підлягає державній ре­єстрації як юридична чи фізична особа — підприємець у порядку, визначеному законом.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...