Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека при експлуатації компресорних установок



Стаціонарні та пересувні компресори, а також компресорні установки знаходять широке застосування в багатьох галузях промисловості. Робота компресорного устаткування пов'язана з виникненням низки небезпечних та шкідливих чинників, обумовлених наявністю у компресорах рухомих частин, високого тиску та температури, а також можливістю утворення вибухонебезпечних сумішей з продуктів розкладу мастильних матеріалів і повітря.

В компресорних установках відбувається стиснення газів, що характеризується рівнянням політропи

pVm = const. (3.2)

При стиснені газу його температура зростає і визначається за формулою:

Т2= 7>2/р,), (3.3)

де Т, Т2 — абсолютна температура газу відповідно до і після стиснення, К;

pv p2 — тиск газу відповідно до і після стиснення, Па;

m — показник політропи.

В табл. 3.2 наведені значення температури повітря, що стискається залежно від його тиску.

Рис. 3.1. Контрольно-вимірювальні прилади та запобіжні пристрої: а — пружинні запобіжні клапани; б — важільно-вантажний запобіжний клапан: У — кожух; 2 — важіль; 3 — вантаж; 4 — сідло; 5 — золотник; в — поворотний зворотний клапан: / — корпус; 2 — засув; З — кришка; 4 — серга; г — покажчик рівня води: / — скло; 2 — ручка спускного крана; 3 — ручка запірного крана; д — редукційний клапан: / — канал; 2 — золотник; 3 — пружина; 4 — маховичок; 5 — поршень

Якщо посудина під'єднана до джерела живлення, в якому тиск більший за робочий тиск в посудині, то на підвідній лінії встановлюють редукційний клапан (рис.3.1. д) який автоматично підтримує задане значення робочого тиску. Регулюючи маховичком 4 зусилля пружини 3 можна одержати на лінії за золотником 2 пару чи газ необхідного тиску.

У разі необхідності контролю рівня рідини в посудинах, що мають границю поділу середовищ застосовують покажчики рівня рідини (рис. 3.1, г). На посудинах, що обігріваються полум'ям або гарячими газами, в яких можливе зниження рівня нижче дозволеного, має бути встановлено не менше двох покажчиків рівня прямої дії. На кожному покажчику рівня повинні бути вказані допустимий верхній та нижній рівні. Крім покажчиків рівня на посудинах можуть бути встановлені звукові, світлові та інші сигналізатори і блокування за рівнем.

Щ Кожну посудину і самостійну порожнину з різним тиском необхідно опоряджува­ні манометрами — приладами для вимірювання тиску. Манометри повинні мати клас точності не нижче: 2,5 — при робочому тиску посудини до 2,5 МПа; 1,5 — при робочому Іриску посудини понад 2,5 МПа. Треба вибирати манометри з такою шкалою, щоб межа Іимірювання робочого тиску знаходилась у другій третині шкали. На шкалі манометра раноситься червона риска, яка б вказувала на робочий тиск у посудині. Манометр 'встановлюється так, щоб його покази було чітко видно обслуговуючому персоналу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...