Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема лекції: Тема 7.2. Підйомно-транспортні механізми



1. Мостовий електричний кран (Рис.7.20)застосовують для підйому і транспортування штучних вантажів: металевої шихти за допомогою магнітної шайби, вапняку та інших - грейфера.

Конструкція: 1-кабіна крановика, 2-підкранові колії, 3-ходові колеса, 4-кінцеві балки, 5-кабель струмопідводу, 6-допоміжний механізм підйому, 7-головний механізм підйому, 8-візок, 9-трос кабелю,10-кабіна огляду тролів, 11-міст, 12-механізм пересування візка, 13-механізм пересування моста.

Робота: Включають привід коліс, яки переміщають міст по підкрановим коліям, а візок по мосту до вантажу. Включають приводи головного механізму підйому із крюковою підвіскою, на якої закріплена магнітна шайба, і допоміжний з кабелем струмопідводу. Барабани обертаються, кабелі розмотуються, шайба опускається для набору шихти. За допомогою магнітних сил шихта притягується до шайби. Барабани обертаються в другу сторону, шайба піднімається, візок переміщується по мосту, міст по рейкам до дільниці розвантажування, де відключається струм, шихта падає в закром.

Для заливання крупних форм використовують мостовий кран: головний механізм підйому крана служить для транспортування ковша з рідким металом, а допоміжний - для виконання перекидання ковша для заливання металу, для зливі шлаку, ремонту. При спільному русі моста і візка кран практично обслуговує всю площу цеху. Мостові крани можуть постачати різними вантажозахватними пристроями: гаками, піднімальними електромагнітами, грейферами, спеціальними захопленнями і т.д.

2. Кран-балки одне - і двобалочні використовують для підйому невеликих вантажів масою до 5 т: ковшів, оснащення, виливків (Рис.7.21). Вони являють собою полегшений мостовий кран, у якого замість кранового візка використана електроталь. Керувати кран-балкою можна з кабіни, але частіше керують з підлоги за допомогою ручних кнопкових панелей керування. Конструкція: 1-несуча балка,2-пульт керування,3-електроталь, 4-опорні балки, 5-привід, 6-приводні колеса, 7-холості колеса.

Робота: Включають привод коліс, які переміщують несучу балку вздовж дільниці. Привідні ролики транспортують електроталь по несучій балці до вантажу. Привід барабану опускає канат з гачком, на який кріплять вантаж, піднімає його та транспортує за допомогою руху електроталі та несучій балці.

3. Консольні поворотні крани призначені для переміщення між прольотами стрижнів, опок, плит модельних, ящиків стрижневих та обслуговують площу цеху по радіусу. Їх установлюють на колоні чи закріплюють безпосередньо до стіни цеху. Консольно-поворотні крани можуть бути з постійним чи з перемінним вильотом стріли. Так, стріла 1 крана (Рис.7.22) обертається навколо осі колони 2, а рухлива частина стріли переміщується у горизонтальній площині, що забезпечує перемінний виліт стріли. Механізм підйому вантажу може бути електромеханічний, пневматичний чи гідравлічний. Поворот стріли в горизонтальному напрямку здійснюю в основному вручну.

Для внутрішньоцехового транспортування вантажів, обслуговування потокових і автоматичних ліній, окремих машин у ливарних цехах застосовують піднімальні електричні чи ручні талі, які установлені стаціонарно чи на візках.

На рис.7.23 показана таль з ручним приводом, яка використовується при ремонтних роботах. Ручну таль підвішують за гак 3. Привід складається з замкнутого звареного ланцюга 1, з'єднаного з колесом 4. Піднятий вантаж утримується за допомогою храпового пристрою 2.

4. Електроталь (рис.7.24) має механізм підйому, що складався з електродвигуна, редуктора, барабана блокової підвіски і двох гальм - колодкового електромагнітного й автоматичного дискового.

Електроталі виготовляють вантажопідйомністю 0,25-1,5 т зі швидкостями підйому 5-25 м/хв. У більшості випадків електроталі підвішують до візків з ручним чи електричним приводом; якими можна керувати з підлоги при швидкостях пересування до 32 м/хв, чи (при більшій швидкості) зі спеціальної кабіни крана, яка переміщається разом з електроталлю по підвісному шляху. Як вантажозахватне пристосування електроталі може бути гак, піднімальний електромагніт чи спеціальне захоплювач для масових вантажів.

Однорейкові шляхи, по яких переміщаються візки з талями, іноді дуже великої довжини і розгалуженості. У цьому випадку підвісні шляхи постачають спеціальними поворотними пристроями і стрілками, які дозволяють переходити електроталі з одного шляху на іншій.

Ділянки підвісного шляху, які розмикаються, а також рейки стрілок і поворотні кола звичайно обладнають автоматичними фіксуючими пристроями, що виключають сход візка з рейкового шляху. Стрілки поворотних кіл переводиться за допомогою спеціального механізму, керованого з підлоги чи кабіни вантажопідйомної машини.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 527 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...