Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи радіозв’язку



Вивчаючи дану тему необхідно ознайомитися із умовами розповсюдження електромагнітних хвиль у вільному просторі звертаючи увагу на основні принципи передачі та прийняття радіосигналів. Опрацювати види радіозв’язку та його структурну схему і основні елементи. Розглянути питання що стосуються класифікації, принципової будови та порядку роботи радіостанцій та їх основних елементів, а також порядку проведення розрахунку дальності дальності дії радіозв’язку.

Під час вивчення даної теми особливу увагу звернути на види, класифікацію, будову, технічні характеристики та принцип роботи радіостанцій, що використовуються в пожежно-рятувальних підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України (носимих, возимих та стаціонарних радіостанцій УКХ та КХ діапазону). Вивчити порядок роботи із радіостанціями УКХ діапазону.

Найкраще матеріал з даної теми висвітлений у навчальному посібнику: Бурляй І.В., Орел Б.Б., Джулай О.М. Системи радіозв’язку та їх застосування Оперативно-рятувальною службою. – Чернігів: РВК «Деснянська правда», 2007 – стор. 6-30, 31-57. Чуб І.А., Винокуров Г.Е. та ін. Автоматизовані системи управління та зв`язок у сфері цивільного захисту. - Харків: АПБУ, 2005 – стор. 60-104, 105-136.

Основні поняття:

Принципи передачі радіосигналів:

- Перший принцип передачі електричних сигналів без проводів полягає у використанні вільних електромагнітних хвиль.

- Другий принцип передачі електричних сигналів без приводів полягає у використанні високочастотних коливань.

- Модуляція високочастотних коливань є третім - принципом передачі електричних сигналів без проводів.

Принципи прийому радіосигналів:

- Перший принцип прийому радіосигналів полягає в одержанні електричних коливань за рахунок енергії вільних електромагнітних хвиль.

- Другий принцип радіоприйому полягає в детектируванні радіосигналів

- Третій принцип радіоприйому полягає у покаскадному посиленні сигналів.

- Четвертим принципом радіоприйому є селекція сигналів.

Радіозв'язок - вид зв'язку, що здійснюється з використанням радіохвиль, тобто це обмін інформацією між двома і більше абонентами за допомогою електричних сигналів, які переносяться електромагнітними коливаннями.

Двосторонній зв'язок, коли кожний абонент веде передачу або прийом тільки по черзі, називається симплексним.

При значних потоках інформації застосовують дуплексний радіозв'язок, при якому прийом і передача інформації ведуться одночасно.

Радіопередавач - це пристрій, призначений для формування радіочастотних сигналів, що мають задані часові, спектральні й енергетичні характеристики, і для наступної передачі цих сигналів через вільний простір або по спеціальних направляючих електромагнітних системах до споживача.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2653 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...