Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет, мета, завдання і зміст дисципліни



Дисципліна „Інтелектуальна власність в Україні” базується на загальноінженерних та спеціальних дисциплінах, а також навичках, набутих при виконанні студентських науково-дослідних робіт.

Мета дисципліни– сформувати цілісне сприйняття поняття "інтелектуальна власність" та патентної форми охорони промислової власності.

В результаті вивчення дисципліни необхідно:

знатимісце і роль винахідницької діяльності в Україні як фактора науково-технічного розвитку держави; законодавчі акти, що регламентують діяльність в сфері охорони права інтелектуальної власності; структуру поняття „промислова власність” та патентну форму її охорони; порядок складання та подачі заявки на видачу патенту на винахід;

вмітисамостійно проводити патентний пошук та обробляти науково-технічну інформацію; проводити експеримент, оформляти його результати у вигляді звіту або наукової статті; самостійно складати заявку на винахід та оформляти супутні документи для їх подачі з метою отримання патенту; використовувати сучасні інформаційні технології для інтенсифікації наукової діяльності.

Подальшим розвитком дисципліни є виконання магістерської науково-дослідної роботи з ймовірним оформленням результатів у вигляді винаходів для одержання патентів.

Науково-технічний, як і соціально-економічний прогрес в цілому, у кожній державі значною мірою залежить від ефективності творчої діяльності людини. Поступ цивілізації без цього неможливий. Ось чому однією з головних проблем, яка потребує постійної уваги з боку держави, є належне використання інтелекту­ального потенціалу нації. Головною продуктивною силою в наш час виступають інтелект, знання і творчий потенціал людини, які мають стати визначальним фактором розвитку українського суспільства. Найбільшою цінністю сучасного цивілізованого світу є людина, її права та свободи. Це, зокрема, право володіти, користуватися і розпоряджатися результатами своєї інтелектуальної творчої діяль­ності. Однак ринкові перетворення в економіці, зміна форм власно­сті в Україні ще не справляють належного позитивного впливу на розвиток науково-технічного потенціалу, технологічне оновлення виробництва, нарощування випуску наукоємної конкуренто­спроможної продукції. У зв'язку з цим необхідно вдосконалювати механізми інтеграції освіти, науки та виробництва, посилювати державну підтримку інноваційних структур, створити систему правової охорони інтелектуальної власності, яка б відповідала міжнародним стандартам. Доки такої системи не існуватиме, доти в Україну не надійдуть високі технології, триватиме відтік наукових кадрів та лю­дей творчої праці. Державна система правової охорони інтелектуа­льної власності має забезпечувати реалізацію проголошеного у ст. 54 Конституції України права кожного громадянина на захист прав інтелектуальної власності, а також моральних і матеріальних інте­ресів, що виникають у зв'язку з різними видами інтелектуальної діяльності.

Право інтелектуальної власності — це система правових норм, що регулюють відносини в суспільстві у зв'язку зі створенням і використанням об'єктів інтелектуальної власності.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...