Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вартість прямого використання



Прямі вигоди збереження біологічної розмаїтості включають використання для рекреації, туризму, збору продукції, рибальства, збереження генетичного фонду. Вигоди розраховуються за ринковими цінами.

Так, співвідношення між деревиною й іншими ресурсами лісу змінюється від 1:1 у країнах, що розвиваються, до 1:3 у розвитих. Для розвитих країн збереження лісу часто виявляється переважніше деревини, оскільки суспільство розуміє вигоди рівні чи перевищуючі доходи від споживання деревини (Lampіettі, Dіxon, 1995).

Для лісів Непалу ціна гектара з урахуванням багатоцільового використання ресурсів лісу виявляється на 10% вище гектара сільськогосподарських земель. (Honghton, Mendelsohn, 1997).

У ряді робіт з оцінки біологічних ресурсів рекреація розглядається як одна з основних складових прямої вартості. Для визначення вигод рекреації використовують безпосередньо ринкові ціни. При відсутності ринку рекреаційних послуг застосовують метод суб'єктивних оцінок чи транспортно-шляхових витрат. Так, готовність платити за відвідування водно-болотних угідь аматорами природи Луїзіани - 3,9 млн. дол. у рік. Середня оцінка рекреаційної цінності 1 га склала 11,8 дол. Річні оцінки дисконтовані по ставках 8% і 3%.

Оцінка доходів від розвитку екологічного туризму виявляється настільки високої, що послужило підставою для відмовлення від планів розробки родовища на охоронюваній території St. Lucіa у Південній Африці. Проведене дослідження (Greemer, Leіbenberg, Massym, 1995) не стільки зберегло унікальне біорізноманіття, але і визначило вибір варіанта стійкого розвитку території.

Екологічний туризм є перспективним напрямком стійкого розвитку, що, використовуючи інвестиції приватних компаній, стає складової економічного розвитку і на національному і на локальному рівні, підтримує стійке використання земель, фінансує збереження біорізноманіття. Екотуризм - один з швидкорозвивающихся сегментів туристського ринку, що забезпечує доходи і зайнятість, стимули до збереження біологічної розмаїтості. Екотуризм стає основою економічного розвитку цілих регіонів, одночасно забезпечуючи можливість проведення ефективної національної політики в сфері охорони природи.

Так, в Австралії 5 ділянок Всесвітньої природної спадщини генерують більш 1 млрд. дол. річних доходів, при цьому бюджет цих ділянок не досягає 4% річних витрат туристів. У Канаді витрати відвідувачів парку в Британській Колумбії перевищують 310 млрд. дол. у рік. У Кенії екотуризм забезпечує 400 млн. дол. річних валових надходжень. В Еквадору відвідування національного парку дає 54 млн. дол. витрат туристів. У Коста-Рікє екотуризм забезпечує надходження більш 600 млн. дол. У національних парках Південної Африки витрати на розселення і зміст Львів складає 63-670 тис. дол. у рік, даючи додатковий прибуток від туристів 5-12 млн. дол. у рік. (Vorhіes, Vorhіes, 1993).

Біорізноманіття розглядається як джерело розвитку фармакології. Ціна лікарських рослин може бути представлена як функція ряду факторів: ціна лік, орендної плати, імовірності виявлення лікарської рослини. Оцінка землі складає 0,1-21 дол./га,а при дисконтуванні верхньої границі оцінки за тривалий період при ставці 5% капіталізована оцінка землі складе 420 дол./га (Pearce, Moran, 1994).

Стійкий розвиток територій, включаючи сільське господарство, лісове, рибне господарство і збереження біорізноманіття стає стратегією використання лісів, розробленої Всесвітнім банком. Стратегічні механізми фінансування підрозділяються в залежності від рівня застосування. На міжнародному рівні пропонуються платежі за використання глобальних природних ресурсів і благ, податки міжкраїнового типу, податки на продаж деревини; на рівні держав - продаж дозволів, торгівля боргами, податки і платежі за користування; на рівні приватних компаній - рента на біологічні ресурси, право на генетичні і медичні відкриття; на рівні неурядових організацій - цільове залучення капіталів, торгівля боргами. Пропонуються наступні фінансові механізми збереження біорізноманіття: національні фонди, регіональні фонди; фонди по використанню біологічних ресурсів.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 239 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...