Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мікрологістична система KANBAN



Найбільш розповсюдженою у світі серед мікрологістичних є концепція «just-in-lime» JIT («точно у Термін»)

Однією із перших спроб практичного впровадження цієї концепції стала розроблена корпорацією Toуota motor мікрологістична система KANBAN, що в перекладі з японського означає «карта». Система KANBAN є першою реалізацією тягнучих мікрологістичних систем у виробництві, на впровадження якої від початку розробки у фірми Toyota пішло 10 років. Термін був таким тривалим, тому що система KANBAN не могла працювати без відповідного логістичного оточення концепції JIТ. Ключовими елементами цього оточення стали.

· раціональна організація і збалансованість виробництва;

· тотальний контроль якості на всіх стадіях виробничого процесу і якості вихідних матеріальних pecуpciв у постачальників,

· партнерство тільки з надійними постачальниками і перевізниками;

· підвищена професійна відповідальність всього персоналу. Перші спроби американських і європейських конкурентів автоматично перенести схему KANBAN у виробництво без обліку цих та інших факторів логістичного оточення зазнали невдачі.

Мікрологістична система KANBAN вперше застосована корпорацією Тоуоtа Моtor у 1972 р. на заводі «Такахама» (м Нагоя, Японія), є системою організації неперервного виробничого потоку, який здатний до швидкої перебудови і практично не потребує страхових запасів. Сутність системи KANBAN полягає в тому, що всі виробничі підрозділи заводу, включаючи лінії кінцевою складання, забезпечуються матеріальними ресурсами тільки в цій кількості й у такі строки, які необхідні для виконання заданого підрозділом-споживачем замовлення. Таким чином, на відміну від традиційного підходу до виробництва, стриктурний підрозділ-виробник не має загальною жорсткою графіка виробництва, а оптимізує свою роботу в межах замовлення наступного у виробничо-технологічному циклі підрозділу фірми, що здійснює операції на наступній стадії і виробничо-технологічного циклу.

Особливостями такого планування є те, що вся диспетчеризація процесу побудована на горизонтальних зв'язках вздовж всього технологічного ланцюга, а не на піраміді, характерній для традиційних рішень.

Засобом передачі інформації в системі є спеціальна картка «kanban» у пластиковому конверті. Поширено два види карток: відбору і виробничого замовлення.

У картці відбору зазначається кількість деталей (компонентів, напівфабрикатів), яку потрібно взяти на попередній ділянці обробки (складання), у той час як у картці виробничого замовлення — кількість деталей, яку потрібно виготовити (скласти) на попередній виробничій ділянці.

4.5. Мікрологістична концепція «ОПТИМІЗОВАНА ВИРОБНИЧА ТЕХНОЛОГІЯ»

У США і в інших країнах у 80-і роки почали широко використовувати систему організації виробництва ОPT, у якій на якісно новій основі отримали подальший розвиток ідеї, закладеної в системах KANBAN І MRP. Система організації виробництва і постачання, яку назвали «Оптимізованою виробничою технологією» (Optimized Produc­tion Technology, OPT), розроблена ізраїльськими та американськими фахівцями і відома також як «Ізраїльський KANBAN».

ОPT, як і система KANBAN, належить до класу тягнучих систем організації постачання і виробництва. Окремі західноєвропейські фахівці небезпідставно вважають, що ОPT - це фактично комп'ютеризований варіант системи KANBAN з не істотною різницею, що ОPT запобігає виникненню вузьких місць у ланцюзі «постачання-виробництво-збут», а система KANBAN дозволяє ефективно усувати вже існуючі вузькі місця.

Основний принцип ОPT — виявлення у виробництві вузького місця або критичних ресурсів. У їх якості можуть виступати:

· запаси сировини і матеріалів;

· машини й устаткування;

· технічні процеси;

· персонал.

У системі ОPT в автоматичному режимі вирішується ряд завдань оперативного і короткострокового управління вироб­ництвом, у тому числі формування графіка виробництва на один день, тиждень. Під час формування оптимальною графіка виробництва використовується критерій забезпеченості замовлень сировиною і матеріалами, ефективності використання ресурсів, мінімуму обігових коштів) запасах і гнучкості виробництва.

Ефект системи ОPТ полягає у збільшенні виходу готової продукції, зниженні виробничих і транспортних витрат, зменшенні обсягів незавершеного виробництва, скороченні виробничого циклу, зниженні потреби в складських і виробничих площах, підвищенні ритмічності відвантаження виготовленої продукції замовнику.

4.6. Мікрологістична концепція «ХУДЕ ВИРОБНИЦТВО»

У останні роки на багатьох західних фірмах під час організації виробництва і в оперативному менеджменті набула поширення логістична концепція «худе виробництво» (lean production, LP). Ця концепція, власне кажучи, є розвитком концепції «точно у термін» містить Такі елементи, як система KANBAN і «планування потреб/ресурсів».

Сутність внутрішньовиробничої логістичної концепції «худе виробництво» виражається у творчому поєднанні таких основних компонентів:

· високої якості;

· невеликого розміру виробничих партій,

· низького рівня запасів;

· висококваліфікованого персоналу,

· гнучких виробничих технологій.

Концепція «худе виробництво» отримала свою назву, тому що потребує значно менше ресурсів, ніж масове виробництво (менше запасів, часу на виробництво одиниці продукції), спричиняє менші втрати через брак і т д. Таким чином, ця концепція поєднує в собі переваги масового (великі обсяги виробництва — низька собівартість) і дрібносерійного виробництва (розмаїтість продукції та гнучкість). Основні цілі концепції «худе виробництво») плані логістики

· високі стандарти якось продукції,

· низькі виробничі витрат,

· швидке реагування на зміну споживчого попиту,

· малий час переналагодження устаткування.

Ключовими елементами реалізації логістичних цілей в оперативному менеджменті під час використанні цієї концепції є:

· зменшення підготовчо-заключного часу,

· невеликий розмір нарий виробленої продукції;

· мала тривалість виробничого період);

· контроль якості всіх процесів;

· загальне продуктивне забезпечення (підтримка),

· партнерство з надійними постачальниками,

· еластичні потокові процеси;

· «тягнуча» інформаційна система.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 914 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...