Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття й ознаки юридичної особи



У відповідності зі статтею 80 Ц К юридичними особами визнаються такі колективні утворення, організації, які створені та зареєстровані у встановленому законом порядку.

Ознаки юридичної особи:

• організаційна єдність,

• майнова відокремленість,

• самостійна майнова відповідальність,

• здатність мати цивільну правоздатність і дієздатність,

• державна реєстрація або легаклізаційна ознака,

• участь у цивільному обігу від власного імені,

• здатність бути позивачем або відповідачем у суді, господарському чи третейському суді.

. 1) Організаційна єдність – для того, щоб бути юридичною особою, організація повинна виступати як єдине ціле, мати органи управління та інші індивідуальні ознаки.

2) Майнова відокремленість (ст. 96 ЦК) припускає наявність у юридичної особи майна, що відособлено, відділено від майна осіб, що утворили юридичну особу і від інших власників. У різних видів юридичних осіб їхня майнова відособленість одержує різне вираження. Майнова відособленість державних підприємств знаходить своє вираження в інституті права повного господарського ведення. За законом України про власність воно містить у собі право володіння, користування і розпорядження державним майном за своїм розсудом, здійсненні у відношенні його будь-яких дій, що не суперечать закону і цілям діяльності підприємства.

Для державних установ як некомерційних організацій, финансируемых за рахунок державного бюджету, правовий режим закріпленого за ними майна визначається більш вузьким правом оперативного керування.

Що стосується інших видів юридичних осіб, те їхня майнова відособленість виражається в безпосереднім праві власності. Колективні підприємства, кооперативи, акціонерні товариства, господарські товариства, господарські об'єднання й ін. відокремлюють своє майно на праві колективної власності.

3) Важливою ознакою юридичних осіб є їхня здатність виступати в цивільному обороті від свого імені. Юридична особа від власного імені, самостійно розпоряджається своїм майном, здобуває цивільні права й обов'язки, зокрема, укладає договори, вступає в зобов'язання і несе по них самостійну відповідальність. Ця ознака служить зовнішнім вираженням самостійності юридичної особи. Найменування юридичної особи зазначається в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб. Воно має містити вказівку на організаційно-правову форму або на характер її діяльності.

4) самостійна майнова відповідальність – юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов”язаннями усім належним їй майном. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов”язаннями юридичної особ, а юридична особа не відповідає за зобов”язаннями її учасника, крім випадків, передбачених законами і установчими документами.

5) здатність мати цивільну правоздатність і дієздатність. І правоздатність і дієздатність будь-якої юридичної особи виникає з моменту її створення і внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, а припиняється з дня внесення запису про її припинення.

6) державна реєстрація або легалізаційна ознака. Юридична особа має бути у встановленому законом порядку зареєстрована. В разі необхідності вона має отримати спеціальні дозволи на здійснення своєї статутної діяльності.

7)Завершує характеристику юридичної особи його здатність виступати позивачем чи відповідачем у суді, господарському чи третейському суді. Цю ознаку не завжди виділяють окремо, іноді розглядаючи її як більш загальну властивість - можливості бути самостійним учасником цивільного обороту. Однак правильним представляється розглядати її як самостійну ознаку, окремий прояв правосуб'єктності юридичної особи, оскільки в даному випадку мова йде не тільки про реалізацію, але і захист цивільних прав останнього.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...