Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статистичне спостереження як метод інформаційного забезпечення



Статистичне дослідження базується на масових первинних даних, добутих шляхом обліку окремих фактів про досліджувані явища та процеси.

Статистичне спостереження – це перша стадія статистичного дослідження, спланована наукова організована реєстрація масових даних про соціально-економічні явища та процеси. Під час статистичного спостереження дістають необхідну статистичну інформацію, яку потім систематизують, зводять, обробляють, аналізують та узагальнюють.

Первинний статистичний матеріал – це фундамент статистичного дослідження. Статистичні дані – це масові системні кількісні характеристики соціально-економічних явищ і процесів. Вони повинні відповідати наступним вимогам:

1) вірогідність даних тобто їх відповідність реальному стану;

2) повнота даних;

3) своєчасність даних;

4) порівнянність даних у часі і просторі, тобто за складом сукупності одиницями вимірювання за методологією збирання даних та обчисленні статистичних показників;

5) доступність даних.

Статистичні дані, які придатні для науково обґрунтованих узагальнень, мають бути:

повними, а не випадковими, їх дістають на підставі реєстрації значення ознак усіх одиниць сукупності за певний період чи певний момент часу;

достовірними та точними – статистичні дані тільки в тому випадку доказові, якщо вони правдиві й достовірні;

одно типовими, порівняльними – для узагальнення та зі ставності у часі та просторі.

Завдання статистичного спостереження – це отримання достовірної інформації, яка об’єктивно висвітлює фактичний стан явищ.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1748 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...