Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники ефективності використання основних фондів



Показники ефективності використання основних фондів діляться на дві групи: загальні і приватні.

Загальні показники характеризують ефективність використання всієї сукупності основних фондів підприємства. До них відносять фондовіддачу, фондомісткість і рентабельність основних виробничих фондів.

Фондовіддача (Ф) – показник випуску продукції (В) на 1 гривну середньорічної вартості основних витратних фондів (С):

(1.2.)

Фондомісткість (Ф') – показує частинку вартості основних виробничих фондів, що доводиться на кожну гривну вартості виготовленої продукції:

. (1.3.)

Рентабельність основних виробничих фондів (Р) – визначає величину прибули (П), яка доводиться на 1 гривню середньорічної вартості основних виробничих фондів (С):

%. (1.4.)

Приватні показники ефективності використання основних виробничих фондів відображають рівень використання окремих видів основних фондів.

Приватні показники діляться на три групи: показники екстенсивного, інтенсивного і інтегрального використання основних фондів.

Показники екстенсивного використання основних фондів відображають рівень їх використання за часом. До них відносяться коефіцієнт екстенсивного використання (Кекст) і коефіцієнт змінності роботи машині устаткування (Ксм.)

Коефіцієнт екстенсивного використання устаткування (Кекст) визначають як відношення фактичної кількості годин роботи устаткування (Тф) до кількості годин його роботи відповідно до норм (Тн):

. (1.5.)

Коефіцієнт змінності роботи устаткування (Ксм) визначається діленням загальної кількості відпрацьованих устаткуванням станко - змін (Дст.-см) на кількість одиниць устаткування (n):

(1.6.)

Показником інтенсивного використання машин і устаткування є коефіцієнт інтенсивного використання (Кінтенс), який визначається як відношення фактичної продуктивності устаткування (Пф) до нормативної його продуктивності (Пн):

(1.7.)

Показник інтегрального використання устаткування (Кінтегр) визначається як твір коефіцієнта екстенсивного і коефіцієнта інтенсивного використання устаткування і комплексно характеризує його експлуатацію за часом і по потужності:

. (1.8.)





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 533 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...