Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне застосування електролізу



Найважливіше застосування електроліз знаходить в металургій­ній,хімічній промисловості та в гальванотехніці.

Електролізом розчинів солей (гідрометалургія) одержують мідь цинк, кадмій, нікель, кобальт, манган та інші метали.

На катоді відбувається розряд іонів металу із розчинів, що утворюються при фізичній та хімічній обробці руд. Електроліз про­водять з нерозчинним анодом.

Метод електролізу використовують для очистки (рафінування) металів: міді, золота, срібла, свинцю, олова та ін. При цьому анодом служить очищувальний метал (електроліз з розчинним анодом). На аноді розчиняються основний метал і домішки, потенціаляких більш негативний. Домішки з більш позитивним потенціалом випадають з аноду у вигляді шламу. На катоді в першу чергу буде виділятися метал з більш позитивним потенціалом (Cu, Au, Pb, Sn), а домішки будуть залишатися в розчині.

Електролізом розплавів сполук одержують метали й сплави, які з водних розчинів отримати неможливо: алюміній, літій, натрій,магній, берилій, кальцій.

Електроліз використовується для нанесення металевих покрить на метали й пластмаси (гальванічні покриття) з метою придання по­верхні твердості, захисту від корозії, а також в декоративних цілях.

В хімічній промисловості методом електролізу одержують різні продукти. До їх числа відносяться, наприклад, флуор, хлор, їдкий натр, водень високого ступеня чистоти, пероксид водню.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 4715 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...