Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Окиснювально–відновних реакцій



Розглянутий вище приклад відноситься до типу міжмолекулярних реакцій, у яких окисник, відновник і середовище являють собою різні речовини. Серед подібного типу зустрічаються такі, у яких окисник або відновник одночасно є і середовищем. Наприклад, реакція взаємодії калій перманганату з концентрованою хлоридною кислотою:

KMnO4 + HCI → MnCI2 + СІ2 + КСІ + H2O. (7)

Оскільки НСІ є одночасно і відновником і середовищем, у якому протікає процес, то у рівнянні реакції доцільно формулу соляної кислоти записати двічі:

HCl→ . (8)

 
2 – відновлення, окисник (KMnO4)

5 – окиснення, відновник (HCl)

.

За числом атомів Калію у КМnО4 знаходять число молекул КСІ (2), а за числом атомів Хлору (6) у правій частині, що не змінили ступеня окиснення, коефіцієнт перед НСІ – середовищем (6):

2KMnO4+10HCl+6HCl→2MnCl2+5Cl2+2KCl+H2О (9)

Визначають число молекул води (8) і остаточно записують рівняння:

2KMnO4 + 16HCl = 2MnCl2 + 5Cl2 +2KCl + 8H2O (10)

До внутрішньомолекулярних реакцій відносяться такі, у яких змінюються ступені окиснення атомів у одній і тій же молекулі. Наприклад, це реакції термічного розкладання:

(11)

 
3 – окиснення, відновник (KClO3)

2 – відновлення, окисник (KClO3)

.

У реакціях диспропорціонування (самоокиснення–самовідновлення ) відбувається збільшення і зменшення ступеню окиснення одного й того елемента:

(12)

 
1 – окиснення, відновник (HNO2)

2 – відновлення, окисник (HNO2)

.

Конец





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...