Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Амортизація довгострокових біологічних активів



Амортизація нараховується тільки на ДВА, що оцінені за пер­вісною вартістю, тобто, об'єкти, що обліковуються на субрахун­ках 162 «Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінені за первісною вартістю» та 164 «Довгострокові біологі­чні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю».

Амортизації підлягає первісна вартість зменшена на ліквіда­ційну вартість. Ліквідаційна вартість приймається в сумі, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) довго­строкового біологічного активу після закінчення строку корисно­го використання (вартість деревини насаджень, тварин або їх шкур, м'яса тощо, за вирахуванням витрат, пов'язаних з їх про­дажем чи ліквідацією).

Амортизація нараховується протягом строку корисного вико­ристання ДВА, який встановлюється підприємством при зараху­ванні на баланс такого ДВА. При цьому використовуються методи нарахування амортизації згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби».

Якщо виникає можливість визначення справедливої вартості ДВА, то він переводиться в групу ДВА оцінених за справедливою вартістю. При цьому нарахування амортизації по ньому зупиняється. При переведенні активу первісну вартість довгострокового активу попередньо зменшують на суму зносу, а потім переоці­нюють до справедливої вартості, зменшеної на очікувані витрати на місці продажу. Різниця між залишковою вартістю ДБА та їх справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на міс­ці продажу, відображається у складі інших операційних доходів (витрат).

Сума накопиченого зносу по ДБА обліковується на субрахун­ку 134 «Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів», на якому узагальнюється інформація про суму аморти­зації, нарахованої на довгострокові біологічні активи, облік яких ведеться на субрахунках 162 «Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінені за первісною вартістю» та 164 «До­вгострокові біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю».

Таблиця 11.2





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 3033 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...