Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефективність застосування логістичного підходу до управління матеріальними потоками на підприємстві



Відомо, що 95-98% часу, протягом якого матеріал знаходиться на виробничому підприємстві припадає на виконання навантажувально-розвантажувальних та транспортно-складських робіт. Цим обумовлюється їх значна доля в собівартості продукції, що випускається.

Логістичний підхід до управління матеріальними потоками на підприємстві дозволяє максимально оптимізувати виконання комплексу логістичних операцій. За даними фірм “Бош-Сіменс”, “Міцубісі”, “Дженерал моторс” один процент скорочення витрат на виконання логістичних функцій мав такий самий ефект, що і збільшення на 10% обсягу збуту.

Перерахуємо деякі елементи, з яких складається сукупний ефект від застосування логістичного підходу до управління матеріальним потоком на підприємстві.

1. Виробництво орієнтується на ринок. Стає можливим ефективний перехід на малосерійне та індивідуальне виробництво.

2. Налагоджуються партнерські відносини з постачальниками.

3. Скорочуються простої обладнання. Це забезпечується тим, що на робочих місцях постійно є необхідні для роботи матеріали.

4. Оптимізуються запаси – одна з центральних проблем логістики. Утримання запасів вимагає відвернення фінансових коштів, використання значної частини матеріально-технічної бази, трудових ресурсів. Аналіз досвіду ряду фірм Західної Європи, що використовують сучасні логістична методи організації виробництва (систему Канбан), показує, що застосування логістики дозволяє зменшити виробничі запаси на 50%.

5. Скорочується чисельність допоміжних робітників. Чим менший рівень системності, тим невизначеніший трудовий процес і тим вища потреба в допоміжному персоналі для виконання пікових обсягів виробництва.

6. Покращується якість продукції, що випускається.

7. Знижуються витрати матеріалів. Будь-яка логістична операція – це потенційні витрати. Оптимізація логістичних операцій – це скорочення витрат.

8. Покращується використання промислових і складських площ. Невизначеність потокових процесів змушує резервувати великі додаткові площі. Частково, при проектуванні торговельних гуртових складів, невизначеність потокових процесів змушує на 30% збільшувати площі складських приміщень.

9. Понижується травматизм. Логістичний підхід включає в себе систему безпеки праці.

Тема 6





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 666 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...