Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення поняття логістики



Якщо розглянути в сукупності коло проблем, яких торкається логістика, то загальним для них будуть питання управління різноманітними потоками (людськими, речовими, енергетичними, фінансовими тощо).

На об’єкт логістики можна дивитись з різних точок зору: з позицій маркетолога, фінансиста, менеджера по плануванню і управлінню виробництвом, вченого.

Цим пояснюється багатогранність визначень поняття логістики.

Сьогодні під логістикою розуміється:

1) новий напрям в організації руху вантажів;

2) теорія планування різних потоків в людиномашинних системах;

3) сукупність різних видів діяльності з ціллю отримання необхідної кількості вантажів в потрібному місці в потрібний час з мінімальними витратами;

4) інтеграція перевізного і виробничого процесів;

5) процес планування витрат по переміщенню і зберіганню вантажів від виробництва до споживання;

6) інфраструктура економіки;

7) форма управління фізичним розподілом продукту;

8) ефективний рух готової продукції від місця виробництва до місця споживання;

9) новий науковий напрям, пов’язаний з розробкою раціональних методів управління матеріальними та інформаційними потоками;

10) наука про раціональну організацію виробництва і розподілу.

Всю сукупність визначень логістики можна розділити на дві групи.

Визначення першої групи трактують логістику наступним чином: логістика – напрям господарської діяльності, який полягає в управлінні матеріалопотоками в сферах виробництва та обігу.

Друга група визначень розглядає логістику як міждисциплінарний науковий напрям, безпосередньо пов’язаний з пошуком нових можливостей підвищення ефективності матеріальних потоків.

В деяких визначеннях підкреслюється висока значимість творчого початку у вирішенні задач логістики:

логістика це мистецтво і наука визначення потреб, а також купівлі, розподілу та утримання в робочому стані протягом всього життєвого циклу того, що забезпечує ці потреби;

логістика – унікальна сфера творчості для стратегічної орієнтації.

В зарубіжній літературі поняття логістики найчастіше трактується як процес управління рухом та зберіганням сировини, компонентів і готової продукції в господарському обігу з моменту сплати грошей постачальникам до моменту отримання грошей за доставку готової продукції споживачеві (принцип: плата грошима – отримання грошей).

В термінологічному словнику дається наступне визначення:

“Логістика (logistics) – наука про планування, контроль і управління транспортуванням, складуванням та іншими матеріальними та нематеріальними операціями, що здійснюються в процесі доведення сировини і матеріалів до виробничого підприємства, внутрішньозаводської переробки сировини, матеріалів і напівфабрикатів, доведення готової продукції до споживача у відповідності з інтересами і вимогами останнього, а також передачі, зберігання та обробки відповідної інформації”.

Принципова відмінність логістичного підходу до управління матеріальними потоками від традиційного: інтеграція окремих ланок матеріалопровідного ланцюга в єдину систему, здатну адекватно реагувати на зміну зовнішнього середовища. Інтеграція техніки, технології, економіки, методів планування та управління потоками.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...