Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оточуюче середовище та учасники проекту



Під оточуючим середовищем (оточенням) проекту треба розуміти сукупність факторів і об’єктів, які безпосередньо не приймають участі у проекті, але впливають на проект і здійснюють взаємодію з проектом. Виділяють безпосереднє оточення проекту, тобто фактори і об’єкти, що взаємодіють з проектом напряму, і дальнє оточення проекту, тобто фактори і об’єкти, що опосередковано взаємодіють з проектом [12, 13]. Оточуюче середовище проекту розглядається як джерело ризиків.

У безпосередньому оточенні проекту виділяють постачальників сировини, робот та послуг, а також споживачів результатів проекту. Якщо проект реалізується у рамках підприємства, то підрозділи, які не беруть участі у проекті, розглядаються як об’єкти безпосереднього оточення. Крім того, керівництвом проекту для надання консультаційних послуг можуть залучатися консалтингові компанії. До безпосереднього оточення проекту треба також віднести і ліцензіара (юридична або фізична особа, яка є власником патенту або ноу-хау), який продав ліцензію на право використання патенту або ноу-хау.

У дальньому оточенні проекту виділяють органи державної і місцевої влади, суспільні групи і населення, чиїх інтересів торкаються у ході реалізації проекту, і т.п.

У рамках самого проекту взаємодіє сукупність учасників проекту. До ключових учасників проекту відносяться [7, 8, 12, 13]:

Склад учасників проекту, їх ролі, розподіл обов’язків, прав і відповідальності залежить від типу, масштабу, складності і фази життєвого циклу проекту. Між проектом і оточуючим середовищем відбувається постійна взаємодія - обмін матеріальними, фінансовими та іншими ресурсами. Це супроводжується зміною складу учасників, їх ролей, системи взаємодії між учасниками проекту.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...