Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок організації касових операцій на підприємстві



Грошові кошти є більш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах облікового циклу, який включає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, а також їх продаж і отримання виручки.

Під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на поточних депозитних та інших рахунках у банках.

Валюта України – це грошовій знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет та в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України; платіжні документи та інші цінні папери, виражені у валюті України.

Грошові кошти підприємства можуть зберігатися у банках або у вигляді готівки в касі підприємства.

Каса – самостійний структурний підрозділ підприємства, призначений для зберігання коштів і проведення розрахунків готівкою. Каса схоплює всі наявні грошові кошти, яка знаходяться на певний період часу на підприємстві, як в монетах, так і в паперових грошових знаках.

В касі підприємства можуть зберігатися не тільки готівкові кошти, але і цінні папери, грошові документи, які є бланками суворої звітності.

Грошовими документами вважаються документи, що знаходяться в касі підприємства: оплачені путівки до санаторіїв, пансіонатів і будинків відпочинку; поштові марки; проїзні квитки; трудові книжки, квитанції подорожніх листів автотранспорту, бланки довіреностей тощо.

Грошові кошти, здані до банку або інкасаторам, але не зараховані на поточний рахунок (до 2-ої години наступного дня), є грошовики коштами в дорозі.

Посадову матеріально відповідальну особу, яка завідує касою, видачею і прийманням грошей та цінних паперів на підприємстві, називають касиром.

З касиром укладається договір про повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей.

Підприємства можуть мати у касі готівку тільки в межах лімітів залишку. Ліміт залишку готівки – це гранична сума грошових коштів, яка може знаходитись в касі підприємства.

Ліміти залишку готівки в касі для кожного підприємства встановлюються комерційними банками за місцем відкриття рахунка з урахуванням режиму і специфіки роботи даного підприємства.

Всю готівку понад встановлені ліміти підприємства зобов’язані здавати для зарахування на рахунки в порядки і строки погоджені з банком.

У разі якщо ліміт залишку готівки в касі взагалі не встановлено, вся наявна готівка на кінець дня має бути здана до банку.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 684 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...