Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конституція України як основне джерело трудового права



 
 


У ч.1 ст.43 Конституції України сформульовано право на працю відповідно до ст.23 Декларації прав людини. Кожен має „можливість заробляти собі на прожиття працею, яку він вільно вибирає”.
Особливу увагу приділено забезпеченню економічних та соціальних прав. Збільшені гарантії прав на випадок безробіття, а також незаконного звільнення. Так, у ч.2 ст.43 передбачено обов’язок держави по створенню умов для повного здійснення громадянами права на працю, гарантуванню рівних можливостей у виборі професії та роду трудової діяльності.
У ч.3 ст.43 містяться норми, які забороняють примусову працю. Ця норма відповідає ст.8 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.
Вперше в Конституції в ч.4 ст.43 закріплено право кожного на належні, безпечні та здорові умови праці, на заробітну плату, не нижче ніж закріплено законом.
У ст.44 Конституції закріплено право працівників на страйк для захисту своїх соціальних та економічних інтересів.
Ст.45 Конституції закріплює право кожного працюючого на відпочинок.
Відповідно до ч.3 ст.36 Конституції громадяни мають право на участь у професіональних спілках з метою захисту своїх трудових та соціально-економічних прав та інтересів.
Важливою юридичною гарантією прав та свобод є судовий захист. У ст.55 Конституції закріплено, що права та свободи людини і громадянина захищаються судом.




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...