Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціалізація - зосередження зусиль кожного з учасників господарського життя суспільства на здійсненні тільки одного виду діяльності



Сама природа підказала людині цей механізм розподілу функцій, найбільш досконалий у мурах і бджіл.

Але природний механізм заснований на інстинкті і генетичних закономірностях.

Навпаки, спосіб життя людей постійно змінюється (хоча біологічна еволюція для них практично припинилася). І така мінливість у поєднанні зі зростанням комфортності життя стала можливою тільки тому, що люди змогли доповнити біологічний поділ функцій (насамперед між чоловіком і жінкою) ще і механізмом свідомої спеціалізації.

Спеціалізація має місце в тих випадках, коли господарська одиниця виробляє більш вузький набір товарів і послуг, ніж вона споживає. В процес спеціалізації можуть бути втягнені окремі люди, ділові фірми, міста, регіони і навіть країни. Наприклад, в окремих країнах регіони спеціалізуються, як правило, на тих товарах і послугах, до виробництва яких вони найкраще пристосовані із врахуванням наявних у них виробничих ресурсів. В цьому випадку одні регіони продають більшу частину виробленої продукції мешканцям інших регіонів, купуючи те, що їм потрібно, в інших місцях. Те, що вони можуть закуповувати, включає, зокрема, сировину, потрібну для виробництва тих товарів і послуг, які є предметом їх спеціалізації. Спеціалізація є основою торгівлі і обміну між людьми, фірмами, містами, регіонами і країнами.

У середині XX століття глибокі якісні зміни в науці і техніці стали взаємозалежними настільки, що виникла науково-технічна революція (НТР), яка суттєво підвищує ефективність. Основними рисами НТР є:

- наука почала відкривати невідомі раніше види речовин і процесів;

- різко скоротилися терміни практичного втілення наукових відкриттів;

- досягається більш висока ступінь управління всіма процесами виробництва на основі їхньої автоматизації.

Нові великі наукові відкриття і винаходи 70-80х років XX століття породили другий етап НТР, який характеризується наступними напрямками:

- електронізація;

- комплексна автоматизація;

- нові види енергетики;

- технологія виготовлення нових матеріалів;

- біотехнологія.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...