Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рентабельність підприємства, поняття та види



Рентабельність – це відносний показник ефективності діяльності підприємства.

До показників рентабельності належать:

1) рентабельність ресурсів (активів) підприємства за прибутком від звичайної діяльності (Rзв.д) показує, скільки прибутку від звичайної діяльності припадає на одиницю коштів, інвестованих в активи підприємства, й обчислюється за формулою:

Rзв.д = Пзв.д: А * 100%,

Пзв.д - прибуток від звичайної діяльності підприємства, грн.; А - середня вартість активів підприємства, грн.;

2) рентабельність ресурсів (активів) за чистим прибутком (Rч) показує, скільки чистого прибутку припадає на одиницю коштів, інвестованих в активи підприємства, й обчислюється за формулою:

Rч = Пч: А * 100%,

Пч - чистий прибуток підприємства за звітній період, грн.;

3) рентабельність зношеного капіталу (Rзн) показує, скільки чистого прибутку припадає на одиницю власного капіталу підприємства, й обчислюється за формулою:

Rв.к = Пч: ВК * 100%,

ВК – середня сума власного та прирівняного до нього капіталу підприємства, грн.;

4) рентабельність виробничих фондів (Rвф) характеризує, скільки чистого прибутку припадає на одиницю вартості виробничих фондів підприємства:

Rв.ф = Пч: Вв.ф * 100%,

Вв.ф середня вартість виробничих фондів підприємства, грн.;

5) рентабельність реалізованої продукції за прибутком від операційної діяльності (Rв.ф) характеризує, скільки прибутку припадає на грошову одиницю повної собівартості реалізованої продукції підприємства, й обчислюється за формулою:

Rпр = По.д: Сп * 100%,

По.д прибуток від операційної діяльності підприємства, грн.; Сп - повна собівартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, реалізованих підприємством у звітному періоді, грн.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...