Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види і показники собівартості



З метою проведення економічного аналізу рівня витрат підприємства собівартість продукції класифікується за низкою ознак.

У залежності від часу формування витратрозрізняють - планова собівартість (визначається перед початком планового періоду); фактична чи звітна собівартість (визначає фактичні витрати на виробництво і реалізацію продукції за даними бухгалтерського обліку); проектна чи прогнозована собівартість (визначається в техніко-економічних обґрунтуваннях на майбутній період); нормативна собівартість (розраховується на основі поточних норм витрат); кошторисна (характеризує витрати на чи вироби замовлення, що виповнюються в разовому порядку.

У залежності від місця формування: цехова (сума витрат у границях цеху; виробнича (витрати на виробництво продукції в границях усього підприємства); повна (сукупність виробничих і невиробничих витрат).

По тривалості розрахункового періоду: місячна, квартальна, річна, за ряд років.

По масштабах об'єкта: індивідуальна (характеризує витрати окремого підприємства на виробництво і реалізацію продукції), галузева (середні витрати по галузі на виробництво і реалізацію продукції).

За складом продукції собівартість може бути: товарної продукції, валової продукції, реалізованої продукції, собівартість незавершеної продукції.

У собівартість товарної продукції входять витрати підприємства на виробництво і збут товарної продукції в розрізі калькуляційних статей витрат.

Собівартість реалізованої продукції це - собівартість товарної продукції за винятком підвищених витрат першого року масового виробництва нових виробів та собівартість продукції реалізованої з залишків минулого року.

S р - собівартість реалізованої продукції; S рт – собівартість товарної продукції; S рм витрати першого року масового виробництва; Sн1 – собівартість нереалізованої продукції на початок року; Sн1 – собівартість нереалізованої продукції на кінець року.

Собівартість валової продукції включає усі види робіт та послуг, що виконує підприємство. Відміна від собівартості реалізованої продукції полягає у тому, що в першому випадку підприємство може виробляти продукцію для себе.

Витрати на 1 гривню реалізованої продукції – найбільш відомий на практиці показник, що узагальнює. Він використовується при аналізі зниження собівартості, і дозволяє характеризувати рівень та динаміку витрат на виробництво.

S1грн - витрати на одну гривню реалізованої продукції, грн/грн; Sтов собівартість товарної реалізованої продукції, грн; Bтов.грн обсяг реалізованої продукції в вартісному вираженні, грн.

Собівартість одиниці продукції - витрати підприємства на виробництво і реалізацію одиниці продукції:

Sод – собівартість одиниці продукції; Sтов собівартість товарної реалізованої продукції, грн; Qтов – обсяг товарної продукції, у натуральному вираженні.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 768 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...