Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

М О Д У Л Ь 1



М О Д У Л Ь 1

Т Е О Р Е Т И Ч Н І О С Н О В И Ф І Н А Н С І В.

Тема 1

ПРЕДМЕТ ФІНАНСОВОЇ НАУКИ
ЯК ПІЗНАННЯ СУТНОСТІ ФІНАНСІВ

Лекція

ПРЕДМЕТ ФІНАНСОВОЇ НАУКИ

ЯК ПІЗНАННЯ СУТНОСТІ ФІНАНСІВ

1. Фінанси як наукова дисципліна.

2. Розділи фінансової науки.

3. Предмет і завдання фінансової науки.

4. Методи фінансової науки.

______________________________________

1. Фінанси як наукова дисципліна.

Фінансова наука вивчає явища та процеси які здійснюються в державі при створені та використанні фондів фінансових ресурсів на цілі її економічного и соціального розвитку.

Фінансова наука завжди повинна давати відповідь на дуже важливе запитання – як і в яких формах повинні створюватися та використовуватися фонди фінансових ресурсів для загальнолюдських потреб.

2. Розділи фінансової науки.

Фінансова наука має такі розділи:

1. Наука про фінансовий механізм та фін. систему фін планування та прогнозування

2. Наука про державний бюджет державні доходи и видатки

3. Наука про фінанси підприємницьких структур та домогосподарств

4. Наука про податки та податкову систему

5. Наука про місцеві фінанси

6. Наука про державний кредит і державний борг

7. Наука про страхування та страховий ринок

8. Наука про фінансовий ринок

9. Наука про міжнародні фінанси

10. Наука про фінансову безпеку як різновид національної безпеки держави

3. Предмет і завдання фінансової науки.

П р е д м е т о м ф і н а н с о в о ї н а у к и є діяльність держави підприємницьких структур організацій, та окремих громадян, що пов’язані зі створенням и використанням фондів фінансових ресурсів.

П р и з н а ч е н н я ф і н а н с о в о ї на у к и – гармонізація інтересів держави, підприємницьких структур, організацій та окремих громадян.

З а г а л ь н а м е т а ф і н а н с о в о ї н а у к и – пізнання дії об’єктивних законів і закономірностей у сфері фінансів, а також передача результатів наукових досліджень до практичного використання об'єктивні закони економіки у інших способів пізнання на сфері фінансів, стійкі зв'язки та залежності фінансових явищ.

4. Методи фінансової науки

1. І н д у к ц і я – проведення досліджень шляхом вивчення окремих фактів аналізу статистичних даних, даних опитувань, спостережень та на основі яких вчений–фінансист робить певні висновки щодо наявності закономірностей і залежностей між фінансовими явищами та процесами, а також їх впливу на економічне життя.

2. Д е д у к ц і ї – коли спочатку висувається певна гіпотеза, яка народжується на основі спостережень або логічних висновків. а потім здійснюється її перевірка на фактичному матеріалі.

3. А б с т р а г у в а н н я – навмисне спрощення ситуації шляхом виключення із досліджень нетипових явищ або другорядних фактів.

Фінансова наука входить до складу соціально–економічних наук. Вона вивчає коло фінансових явищ, що пов’язані з перерозподілом ВВП за допомогою фінансів.

Фінансові процеси та явища можна досліджувати на різних рівнях:

1) на рівні національної економіки макрорівні, досліджуються показники загальної величини фінансових ресурсів, їхня динаміка, взаємозв’язок з ВВП, структура тощо.

2) на рівні підприємницьких структур або окремого громадянина макрорівень – вивчає процесі створення и використання фондів фінансові ресурси на рівні господарюючого суб’єкта або окремого громадянина, об’єктом дослідження є загальна сума валових доходив и витрат. прибутку, грошова вартість основних та обігових коштів.

Соціальна–економічна сутність фінансів – перерозподіл ВВП повинно забезпечити захист соціально-незабеспечених верств населення.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...