Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 5



КОШТОРИС ЯК ВАЖЛИВИЙ КОМПОНЕНТ РЕЖИСЕРСЬКОГО ФАХУ

Після написання і затвердження замовником режисерського сценарію настає час складання кошторису. В різних статтях режисерського сценарію вже є дані, які і стануть точкою відліку для кошторису. Наприклад, вже відомо, який хронометраж, на яких носіях буде знято екранний проект, дати проміжних і остаточних здач замовлення. Ці дані змінам не підлягають. Але, в залежності від різних причин, можливі зміни виконавців, знімальних об'єктів, кількість технологічних змін тощо. До нижченаведеного примірника ще необхідно додати обумовлені законом нарахування і податки. Треба пам'ятати, що витрати на оплату праці складають біля 66%, витрати на оплату технічних засобів - 27%, інші витрати - 7%. І що дуже важливо для початківця - обов'язкова умова: не працювати без передоплати або авансу.

Оскільки конкретні суми виплат міняються в залежності від різних обставин і причин, у наведеному зразку кошторису суми не проставлені.

Статті витрат Вартість зміни Кількість змін Всього
  - Сценарні витрати: - Сценарій літературний (авторський гонорар) - Наукові консультанти Всього по розділу.....        
- Зарплатня і нарахування: Режисер Оператор Відеоінженери Редактор Музичний редактор (композитор) Асистент режисера Асистент оператора Світлоосвітлювач Адміністратор Бухгалтер Друкарка Підсобний робітник Гример Костюмер Виконавці (актори, диктори, документальні герої) Всього по розділу.....        
- Медичне страхування      
- Матеріали: Носії (кіно або відеоплівка, інші) Звукові носії Канцтовари Висхідні матеріали Всього по розділу....        
- Послуги: Перегін з носія на носій Перегляд вихідного матеріалу Монтаж попередній Монтаж остаточний Озвучення Комп'ютерна графіка Всього по розділу....        
- Оренда і прокат техніки і транспорту Камера Звук Світло Операторська техніка (кран, партикабль тощо) Відеомагнітофон Диктофон Монітор Пульт для багатокамерного запису Меблі Декорації Костюми Інтер'єр Всього по розділу....        
- Автотранспорт - Спецавтотранспорт Всього по розділу....      
- Інші витрати Квитки (літак, поїзд) Багаж Добові Проживання Харчування Зв'язок Медобслуговування Представницькі витрати Всього по розділу....        
- Нарахування і податки        
- Всього вартість проекту      

Звісно, що можуть бути задіяні не всі перелічені статті витрат або з'являться нові, але як зразок наведений кошторис може бути прийнятим до використання. І взагалі, краще переоцінити, ніж недооцінити, щоб потім не доплачувати із власної кишені.

Необхідно ще до зйомок обумовити тривалість робочої зміни: 8, 10 чи 12 годин, умови роботи у вихідні та нічні зміни.

Також дуже важливо отримати до початку зйомок дозвіл від конкретних осіб на використання архівних фото та відео матеріалів, музики і провести їх оплату, якщо потрібно.

Якщо зйомки передбачаються за кордоном, треба заздалегідь з'ясувати умови кліматичні, політичні, воєнні, транспортні і т.д., тому що витрати можуть зрости через непрораховані чи неперевірені умови зйомок.

На основі режисерського сценарію, пооб'єктного планування та кошторису створюється календарно-постановочний план. В цьому документі заплановані роботи розподіляються по конкретних датах та об’єктах і затверджуються замовником.

Також в цей період складаються контракти з виконавцями і спеціалістами, що будуть залучені до виробництва. У контракті мають бути чітко обумовлені суми витрат і терміни їх виплат, дати роботи. Як правило, виплати відбуваються після затвердження кожного етапу, за винятком першого авансу, який видається після підписання контракту.

Одночасно проводиться відбір об'єктів, де відбуватиметься зйомка проекту. Якщо треба, купуються або шиються костюми, підбирається аксесуари, реквізит та грим, створюються ескізи та креслення для виготовлення технічних пристосувань.

Питання для самоконтролю:

1. Назвати головні розділи при визначенні витрат.

2. Пояснити розподіл витрат на оплату праці, технічних засобів, інших витрат.

3. Назвати статті в режисерському сценарії, за якими обчислюються витрати.

4. Назвати статті кошторису, які не залежать від режисерського сценарію.

Практичне завдання:

· Обрахувати можливі витрати для реалізації студентського проекту на тему “Моя вулиця”.

Мета:

· Привчити студента до обрахування витрат на будь-який проект.

Методичні рекомендації щодо виконання практичних робіт:

· Проаналізувати розцінки робіт різних установ, які надають послуги для реалізації екранного проекту.

Терміни, що зустрічаються:

Науковий консультант - спеціаліст з обраної теми, в обов'язки якого входить стеження на всіх етапах виробництва за достовірністю інформації, що йде з екрану.

Перегін з носія на носій - необхідний технологічний процес при переході до монтажу.

Медичне страхування - обов'язкове при трюкових зйомках, в екстремальних умовах або за кордоном.

Спецавтотранспорт - транспорт спеціально пристосований для зйомок у русі, на висоті, під водою чи для інших потреб.

Монітор - телевізор, на який іде зображення прямо з камери чи відеомагнітофона.

Партикабль - спеціально побудовані металеві чи дерев'яні підвищення для розташування камер, мікрофонів або освітлювальної апаратури.

Література: [№2, №15].





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...