Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи створення ефективної організації



Важливе значення в реалізації цілей організації мають принци­пи управління, яких дотримуються керівники під час її створення та функціонування.

Принципи управління визначають спосіб діяльності, взаємодії і виступають правилами, нормами управлінської діяльності. Вони відображають ті стосунки, відповідно до яких має створюватися, функціонувати й розвиватися система управління організацією, підприємством.

Принципи управління були сформульовані на основі спостере­жень і досліджень, тому вони є узагальненням практичного пози­тивного управлінського досвіду і ґрунтуються на певних законах і закономірностях суспільного розвитку. Їх використання в управлінській діяльності дає своєрідний ефект «прокладеної лижні», коли відомо, що треба робити для того, щоб уникнути невдач. То­му знання і врахування принципів управління в сучасному менеджменті є важливою умовою його ефективності.

Оскільки наука управління у своїй еволюції на тих чи інших історичних відрізках визначала різні пріоритети й висувала різні концепції управління, то і принципи управління пройшли відпо­відний шлях, починаючи з раціоналістичного підходу до організації виробничих процесів і закінчуючи уявленнями про ефективне уп­равління в епоху глобалізації та інформаційних технологій.

Тому першим його кроком у напрямку розроблення ефективної системи уп­равління було виокремлення основних управлінських функцій і встановлення взаємозв'язків між ними, що дало змогу розглядати управління як безперервний процес. А далі, заглиблюючись у зміст цих функцій, А. Файоль дійшов висновку, що ефективне управ­ління неможливе без раціональної побудови структури організації і управління працівниками. Тому він запропонував дотримуватися у вирішенні управлінських проблем і виконанні функцій менеджмен­ту таких принципів (табл. 1).

Таблиця 1. Принципи управління за А. Файолем

№ з/п Принципи Зміст принципів
  Розподіл праці Спеціалізація робіт, необхідна для ефективного використання робочої сили (за рахунок скорочення кількості цілей, на які спрямовуються зусилля працівника)
  Повноваження й відповідальність Кожному працівникові мають бути делеговані повноваження, достатні для того, щоб він мусив відповідати за виконання роботи
  Дисципліна Працівники повинні дотримуватись умов угоди, укладеної між ними та керівництвом, менеджерам необхідно застосовувати справедливі санкції до порушників порядку
  Єдиновладдя Працівник отримує розпорядження і звітує тільки перед одним безпосереднім керівником
  Єдність дій Усі дії, що мають однакову мету, слід об'єднувати в групи й виконувати за єдиним планом
  Підпорядкованість інтересів Інтереси організації мають перевагу перед інтересами індивідуума
  Винагорода персоналові Отримання працівниками справедливої винагороди за свою працю
  Централізація Природний порядок в організації, що має керівний центр
  Скалярний ланцюг Безперервний ланцюг команд, за якими передаються всі розпорядження і здійснюються комунікації між усіма рівнями ієрархії
  Порядок Робоче місце для кожного працівника й кожен працівник на своєму робочому місці
  Справедливість Встановлених правил повинні дотримуватися всі н* всіх рівнях скалярного ланцюга
  Стабільність персоналу Установка на довгострокову роботу в організації, оскільки висока плинність знижує ефективність
  Ініціатива Заохочення працівників до незалежних суджень у межах делегованих їм повноважень
  Корпоративний дух Гармонія інтересів персоналу та організації забезпечує єдність зусиль

ТЕМА 5. Процес управління організацією

1. Поняття процесу управління.

2. Управлінське рішення, як концентроване вираження процесу управління.

3. Технологія прийняття управлінських рішень.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...