Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік доходів від фінансових операцій



Для обліку доходів від фінансових інвестицій в інші підприємства планом рахунків призначено рахунки: Рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі», Рахунок 73 «Інші фінансові доходи», Рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі» використовується для відображення прибутку, одержаного від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких здійснюється за методом участі в капіталі. Метод участі в капіталі передбачає збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на суму відповідно збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об’єкта інвестування.

У цьому випадку рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі» буде кореспондувати безпосередньо з дебетом рахунка 14 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі».

Записи щодо відображення в обліку інвестицій, облік яких ведеться за методом участі в капіталі, наведено в табл. 14.1.

Рахунок 73 «Інші фінансові доходи» використовується для відображення дивідендів, процентів та інших доходів, одержаних від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі).

Облік операцій, пов’язаних із отриманням інших фінансових доходів, і здійснення інших фінансових витрат наведено в табл. 14.2.

Наприкінці звітного періоду сальдо рахунків 72 «Дохід від участі в капіталі», 73 «Інші фінансові доходи», 95 «Фінансові витрати», 96 «Втрати від участі в капіталі» списуються на субрахунок 792 «Результат фінансових операцій», що дає змогу визначити результат від фінансової діяльності підприємства.

Таблиця 14.1

Записи щодо відображення в обліку інвестицій,облік яких ведеться за методом участі в капіталі

Найменування операції Бухгалтерський запис
Д-т рахунка або субрахунка К-т рахунка або субрахунка
     
Здійснено інвестиції в асоційовані або спільні підприємства 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі» Рахунки обліку грошових коштів, оборотних, необоротних активів
Відображено інвестором прибуток, одержаний (належний) від участі в капіталі 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі» 72 «Дохід від участі в капіталі»
Нараховані підприємством дивіденди від інвестицій, що обліковуються за методом участі в капіталі 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» 141 «Інвестиції пов’язаним сторо­нам за методом обліку участі в ка­піталі»
Відображено інвестором частини збитку в складі втрат від участі в капіталі (якщо результатом діяльності підприємства, інвестиції в яке облі­ковуються за методом обліку участі в капіталі, є збиток) 96 «Втрати від участі в капіталі» 141 «Інвестиції пов’язаним сто­ронам за методом обліку участі в капіталі»
Віднесено доходи від участі в капіталі, отримані за звітний рік, до складу фінансового результату від фінансових операцій 72 «Дохід від учас­ті в капіталі» 792 «Результат фінансових операцій»
Списано втрати від участі в капіталі, одержані за рік, для визначення фінансового результату від фінансових операцій 792 «Результат фінансових операцій» 96 «Втрати від участі в капіталі»

Таблиця 14.2

Облік операцій, пов’язаних 3 отриманням інших фінансових доходів і здійсненням інших фінансових витрат





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...